Макрон ще поиска още американски пари за френските стартъпи

Френският президент също така ще предупреди да спре привличането на френски предприемачи към САЩ

Макрон ще поиска още американски пари за френските стартъпи

Френският президент Еманюел Макрон на проведената в Аржентина среща на лидерите от Г-20

Снимка: БТА

Еманюел Макрон планира да поиска американско финансиране за създаване на нови френски стартъпи, пише Reuters. Тази седмица страната му ще бъде посетена от група високопоставени представители на фондове за рисков капитал от Силициевата долина. Френският президент планира наред с призива си към тях да инвестират във френски стартъпи да ги предупреди да не „крадат” най-добрите компании и кадри от страната му.

Срещата между Макрон и представителите на американските фондове за рисков капитал, която не е вписана в официалната програма на френския държавен глава, идва в труден момент за Париж. През уикенда в града беше проведен третият пореден протест на срещу високите цени на горивата, когато редица магазини и офиси на фирми в центъра бяха подпалени или изпочупени.

Представителите на някои от най-големите имена в американския сектор за финансиране на технологичните компании ще се съберат в Париж в сряда и четвъртък за среща на френските стартъпи, на която се очакват около 40 компании. Двудневната конференция ще включва презентации от т.нар. „суперзвезди” в сектора на фондовете за рисков капитал.

Освен да поиска от американските фондове да инвестират повече във Франция, Макрон, който ще е домакин на среща на инвеститорите в Елисейския дворец в четвъртък вечерта, също така ще ги призове да помогнат на френските компании да разцъфтят, вместо да убеждават френските предприемачи да се преместят в САЩ.
Коментари: 0