Отказът на КЗК по сделката между CEZ и „Инерком“ се оказа незаконен

Върховният административен съд постанови, че регулаторът не е имал право да отказва второ разглеждане на казуса

Отказът на КЗК по сделката между CEZ и „Инерком“ се оказа незаконен
Върховният административен съд постанови, че решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да откаже второ разглеждане на сделката между CEZ и „Инерком България“ е незаконно. Съдът връща преписката на КЗК, по която тя трябва да се произнесе.

Припомняме, че на 18 декември КЗК отказа повторно разглеждане и съответно произнасяне по сделката между CEZ и „Инерком България“ за покупка на българските активи на енергийната компания. Тогава регулаторът посочи, че не може да има ново произнасяне от негова страна, преди приключване на висящо производство във връзка с първото произнасяне на КЗК, което бе направено през юли 2018 г. Тогава КЗК отказа на „Инерком“ възможността да купи ЧЕЗ, тъй като фирмата на Гинка Върбакова имаше соларни паркове и това бе счетено като недопустимо условие.

Според ВАС решението на КЗК за отказ от второ разглеждане на сделката, след като „Инерком“ прехвърли бизнеса си със соларни панели, е неправилно. То е постановено при нарушение на процесуалните правила и при материална незаконосъобразност. Пише още, че КЗК е можела да не образува второ производство, само ако „Инерком“ е отказала да отстрани констатираните нередности. В случая обаче българското дружество ги е отстранило – прехвърлило е соларните си паркове.

Пред Economic.bg днес от CEZ обявиха, че въпреки пропуснатия краен срок за плащане от страна на "Инерком" по сделката за ЧЕЗ, все още споразумението между двете компании действа. Т.е. все още шансът дружеството на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ съществува. Междувременно обаче от CEZ съобщиха, че вече водят паралелни разговори с India Power - вторият класиран след "Инерком".
Коментари: 0