Макрон загърби идеята си за европейска армия при срещата с Тръмп

Френският президент призова Европа да плаща повече на НАТО

Макрон загърби идеята си за европейска армия при срещата с Тръмп

Снимка: БТА

Автор: Цветан Петров
Доналд Тръмп откри съюзник в лицето на Еманюел Макрон по темата, че страните от Европа трябва да внасят повече пари в бюджета на НАТО, пише Financial Times. Така на практика френският президент загърби пред американския си колега темата за нова, общоевропейска армия.

„Ние искаме да помогнем на Европа, но трябва да сме честни – в момента споделянето на отговорността е основно върху плещите на САЩ“, заяви Тръмп, който в миналото определи идеята на Макрон за европейска армия като „много обидна“.

Така двамата държавни глави демонстрираха единствено при днешната си среща в Елисейския дворец. „Искаме една силна Европа“, каза още Тръмп на френския си колега, но добави, че Макрон би трябвало да осъзнава, че „САЩ могат да я направят такава, единствено при едни честни отножения“.

Макрон потвърди, че споделя възгледа на американския президент, че Европа трябва да поеме по-голям дял от разходите за НАТО и че „неговите предложения за европейската отбрана са напълно в синхрон с тази позиция“.

Френският президент напомни, че Париж и Вашингтон са работили в тясно сътрудничество за справянето с терористичната заплаха от Сирия и добави: „Когато президентът Тръмп трябва да пази или отбранява някой от американските щати, той не моли Франция или Германия да финансират операцията“.

Коментари: 0