Макрон: Законът на джунглата не може да реши иранския ядрен въпрос

Френският президент говори пред Общото събрание на ООН

Макрон: Законът на джунглата не може да реши иранския ядрен въпрос

Снимка: БТА

528 ~ 1 мин. четене
Законът на джунглата не защитава никого от нито една заплаха, било то химическа или ядрена.Той не може да реши и иранския ядрен въпрос. Това каза френският президент Еманюел Макрон на Общото събрание на ООН. 

Експерти определят изказването му като контраудар срещу политиката на изолационизъм на американския президент Доналд Тръмп и призив за по-дълбоко глобално сътрудничество. По-рано тази година държавният глава Съединените щати изтегли страната си от споразумението за иранската ядрена програма. 

„Какво ще ни позволи реално да решим ситуацията около Иран? Законът на джунглата, натискът на една страна ли? Не!”, каза Макрон, който се направи изявление малко след Доналд Тръмп. 

Според френския президент сега не трябва да се изостря регионалното напрежение, а да бъде предложен по-широк дневен ред, който да позволи чрез диалог да бъдат разсеяни всички безпокойства по отношение на ядрените оръжия, балистичните ракети и по отношение на региона, породени по думите му от иранската политика.

Китай, Русия и европейските сили се опитват да запазят споразумението за иранската ядрена програма, което ѝ налага значителни ограничения в замяна на отхлабване на международните санкции.

Подкрепи Economic.bg