Макрон защити свободата на словото във Франция

Френският президент опредеи като „напълно неприемливо“ да се махат списания, наричащи Ердоган диктатор

Макрон защити свободата на словото във Франция
632 ~ 1 мин. четене
Френският президент Еманюел Макрон нарече „напълно неприемливо“ изтеглянето от вестникарски будки на плакати на списание "Поан", на чиято корица турският президент Реджеп Ердоган е представен като диктатор, пише Франс прес.

„Свободата на печата няма цена: без нея има диктатура“, написа в Twitter президентът Макрон.

Списание "Поан" вчера осъди кампанията на тормоз срещу последния му брой, заради чиято корица в южна Франция бяха отправени заплахи. "След седмица тормоз, обиди, сплашване, антисемитски оскърбления и заплахи по наш адрес в социалните мрежи, настъпи моментът, в който привържениците на партията на турския президент посегнаха срещу символите на свободата на словото и плурализма на печата", написа "Поан" в статия, публикувана на уебсайта му.
В петък в предградие на Авиньон продавач на вестници бе принуден след заплахи от група турци да изтегли от фасадата на вестникарската будка плаката с корицата на списанието, на която има снимка на Ердоган със заглавие "Диктаторът. Докъде ще стигне Ердоган"? В събота плакатът бе върнат, но в неделя той бе покрит с плакати в подкрепа на Ердоган, посочва АФП.
Коментари: 0