Manchester Airport е готов да инвестира 8 млрд. лв. в Летище София

Британската компания е в консорциум с китайската BCEG

Manchester Airport е готов да инвестира 8 млрд. лв. в Летище София
Автор: Вероника Тонева
Британската летищна група Manchester Airport Group в консорциум с китайската държавна компания BCEG, потвърди днес своите намерения да участва в тръжната процедура по отдаване на концесията на Летище София. Те вече работят заедно по строителния проект Manchester Airport City UK. От компанията коментираха пред медии, че са запознати с търговските условия на концесията, които „са много подобни на тези по други места по света и в Европа“ и потвърдиха, че нямат притеснения относно офертата. Към момента единствено MAG открито са потвърдили интерес към концесията на софийското летище, а през юли бившият транспортен министър Ивайло Московски заяви, че между 7 и 8 международни компании имат апетити към него.

Британската група притежава и управлява три летища във Великобритания- Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват 60 милиона пътници на година, до над 270 дестинации чрез 70 авиолинии. Тя е публично-частна, като е управлявана от акционерите си – местните власти на Манчестър и Industry Fund Management (IFM).

„София е град с най-големите все още неразвити потенциални възможности. Основната ни цел в региона е концесията на летището, заради която се отказахме от участие в процедурата за Летище Белград“, заяви Андрю Харисън, гл.-изпълнителен директор по отношение на летищните услуги в MAG.

Според потенциалните инвеститори към момента нужда от втора писта няма, а приоритет на компанията ще бъде разработване на капацитета на летището, както и привличането на нови авиокомпании и отваряне на още линии. Харисън коментира, че в дългосрочна перспектива летището ще се нуждае от трети терминал, което е и едно от условията за участие в търга. Освен това британците са готови да инвестират над 600 млн. евро – също част от изискванията към концесионера. Като финансов консултант по проекта участва Raiffeisen Bank.

Процедурата за концесия на Летище София стартира на 5 юли тази година.
Коментари: 0