Манолев: Очакваме ръст на инвестициите през 2019 г.

Зам.-икономическият министър обяви, че през миналата година общите инвестиции в страната са достигнали 20 млрд. лв.

Манолев: Очакваме ръст на инвестициите през 2019 г.

Снимка: МИ

През 2019 г. ще има нов ръст на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България. Това е прогнозата на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който участва във форума „Земеделие и икономика. Тенденции и предизвикателства“. Той аргументира очакванията си с нагласите на чуждия бизнес у нас и цитира изследване на Германо-българската търговска камара, според което 90% от немските фирми в България биха инвестирали отново в България, ако имат тази възможност.

„Подобни са нагласите и сред шведския бизнес - 94% от компаниите опериращи в България планират да разширят или запазят дейността си у нас“, казва Манолев.

Според него през последните 10 години са постигнати „значителни резултати“, но просто хората и медиите не ги отчитат. „Разбира се, проблеми имаме и днес и се надявам с общи усиля да ги решаваме“, каза Александър Манолев.

Той обяви, че общите инвестиции (външни и вътрешни) са около 20 млрд. лв. през 2018 г. „В България няма спад на инвестициите, точно обратното – наблюдава се устойчив ръст“, подчерта Александър Манолев и обясни разликите между индикаторите „преки чуждестранни инвестиции“, който измерва БНБ и данните за „бруто образуване на основен капитал“, които обобщава НСИ. „Ако искаме да придобием представа за растежа ни е по-добре да наблюдаваме данните на НСИ, защото те обобщават както външните, така и вътрешните инвестиции в реалната икономика. А те показва устойчив растеж“, разясни той.

По думите му ръст има и в данните на БНБ, но те се актуализират за значителен период – около 15 месеца. „В резултат днес медиите пишат, че има спад на инвестициите, а всъщност данните не са окончателни. Когато се обобщят обаче и се види реалният ръст, това спира да е новина, защото вече е минало поне година“, подчерта икономическият заместник-министър и показа графика, която детайлно онагледява процеса за 2017 г. – разликата между предварителни и обобщени данни съобщени от финансовата институция е близо 1 млрд. лв. увеличение за цялата година. Същата тенденция се наблюдаваше и през 2018 г. „Нещо повече, по данни на Евростат, по дял на инвестициите от БВП, България се нарежда преди страни като Италия, Гърция, Люксембург, Обединеното кралство и се изравнява със Словакия“, каза още зам.-министър Манолев.
Коментари: 0