Мария Габриел: Отличието „Кмет на годината“ носи със себе си и отговорност

„Поздравявам българските кметове, които не се боят да бъдат новатори и визионери“, заяви българският еврокомисар

Мария Габриел: Отличието „Кмет на годината“ носи със себе си и отговорност
За мен е чест и удоволствие да ви поздравя за провеждането на седмото издание на престижния конкурс „Кмет на годината“. Конкурс, който чрез усилията на организатора Боян Томов, порталът на българските общини Kmeta.bg и платформата TheMayor.eu, прави много по-видими постиженията на българските кметове за развитието на техните общини. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на тазгодишния конкурс „Кмет на годината“.

„Церемонията тази вечер вероятно ще остави дълготраен спомен за всички, защото тазгодишното издание на конкурса е различно. Днес ще бъдат признати усилията на кметовете на българските общини за осигуряването на по-добър живот на техните граждани за целия четиригодишен мандат. Това отличие несъмнено ще остане във визитната картичка на кметовете победители, но то носи със себе си и отговорност – да работят още по-усърдно за техните общини, защото всяка община се нуждае от малки и средни предприятия на нейната територия, които да растат и да се развиват“, коментира Габриел. По нейни думи всяка община има нужда от нейните млади хора – да имат достъп до висококачествено образование и възможности, каквито предоставят и цифровите технологии. „И най-малката община се нуждае от свързаност, така както столицата и по-големите общини“, продължи еврокомисарят.

„Радвам се, че всичко това намира израз в конкурсните категории на тази важна награда. Много от тях са свързани с настоящия ми ресор като комисар за цифровата икономика и общество, но и с този, за който бях номинирана за следващия мандат, включващ иновациите, научните изследвания, образованието, културата и спорта. Вече не можем да си представим ежедневието без използването на цифрови технологии, без внедряването на иновации, без отговарящо на реалностите образование. А вдъхновение за всичко това ни дават нашите млади хора, нашата културна идентичност. Уверена съм, че заедно с вас, българските кметове, можем да направим така, че гражданите да се възползват в пълна степен от възможностите на технологичния напредък“, обясни Габриел.

Тя допълни, че инициативи като тази за достъп до безплатен интернет WiFi4EU са прекрасен пример за това как общините могат да се развиват и да отговарят на технологичните предизвикателства. „Вярвам, че много от вас са сред онези 176 български общини, които спечелиха финансиране. Тук е моментът да споделя, че утре наобяд отваряме третата покана и пожелавам успех на всички, които ще кандидатстват. Тази инициатива е илюстрация на това колко много могат да помогнат цифровите технологии и иновациите за подобряването на ежедневието на гражданите, за осигуряването на по-добра среда за живот и развитие“, коментира тя.

„Поздравявам българските кметове, които не се боят да бъдат новатори и визионери, да проектират бъдещето на общините още днес. А такива в България има много. Доказва го и този престижен конкурс. Нямам съмнение, че българските кметове от най-големите общини до тези в най-отдалечените и планински райони имат решимост за това. Още веднъж искам да поздравя победителите и да им пожелая  да бъдат пример за останалите, нека продължават да показват, че с добро ръководство и дългосрочна визия разработена заедно с хората целите са постижими“, завърши Мария Габриел.
Коментари: 0