Мария Габриел представи бета версията на Каталога на европейските филми

Пълната версия на каталога ще заработи в края на годината

Мария Габриел представи бета версията на Каталога на европейските филми

Снимка: Economic.bg

172 ~ 2 мин. четене
Българският еврокомисар Мария Габриел представи бета версията на Каталога на европейски филми, който бе създаден по нейна идея, по време на специално събитие в Страсбург. Бета версията съдържа в момента информация от 250 каталога или над 35 хиляди европейски филма. Окончателната пълна версия ще заработи в края на годината.

„Тази бета версия на каталога има за цел информацията за европейските кинопродукции да стане достъпна онлайн за гражданите, професионалистите и публичните власти във всички държави-членки чрез услугата „видео по заявка“. Така ще дадем възможност на хората да имат по-голям достъп до богатството, което нашите творци създават. Цифровите технологии позволяват европейските произведения да станат по-видими“, заяви българският еврокомисар. 

По думите й в момента има разминаване между обема на произвежданите европейски филми и количеството, което достига до зрителите. Европа е основен участник на световния пазар на кинопродукции с над 18 хиляди филма за периода от 2007 до 2017 г. В същото време онлайн присъствието на европейски филми е едва 29% от предлаганото през услугата „видео по заявка“. Очакванията са пазара на абонати на тази услуга да нарасне до над 777 милиона души през 2023 г. Този вид бизнес генерира в момента приход от над 110 милиарда евро. 

„Идеята за каталога стимулира създаването на общност от професионалисти, организации и публични власти, които подписаха манифест в Кан. Радвам се, че големите европейски онлайн платформи отвориха своите каталози с филми и предоставиха данните на Европейската аудиовизуална обсерватория. Инициативата е от практическа полза за още много други участници, включително и за глобални платформи като Amazon, Netflix и Apple, които изразиха желание да се присъединят “, каза още Мария Габриел. 

Каталогът получи подкрепата на водещите европейски организации в областта на киното и културата по време на най-големите филмови фестивали в Кан, Лион, Берлин и Венеция. Началото на цифровия продукт бе дадено с  подкрепата на Европейската аудиовизуална обсерватория и програма МЕДИА. 

На събитието присъстваха Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, посланици, членове на Комисията по култура и образование на Европейския парламент и на Европейската аудиовизуална обсерватория, както и известният румънски кинорежисьор Раду Михайлеану.
Коментари: 0