Марс и защо продължаваме да търсим живот там

Как се промениха представите ни за Марс през последните 200 години

Марс и защо продължаваме да търсим живот там

Снимка: БТА

Юпитер е царят, Уран е комикът, Плутон е аутсайдерът. Но от всички планетни тела в нашата слънчева система Марс очевидно е най-голямата знаменитост. Докато роувърът на НАСА Perseverance ("Постоянство") е във фокуса на вниманието, със стотици светове в Слънчевата система е справедливо да попитаме – защо продължаваме да се връщаме на Марс?

В края на краищата десетки космически кораби са посетили Червената планета от 60-те години на миналия век досега и една голяма част също са кацнали безопасно на повърхността. Вече са намерени доказателства за наличие на вода, органични вещества, метан и други. Какво друго има да се изследва, може да попита някой.

Въпреки че шансовете за древен живот не са само на Марс, там има нещо много специално - толкова, че всъщност е предизвикало три нови мисии, които наскоро пристигнаха или се приближават към Червената планета. Марс е достатъчно близо до Земята, за да може да бъде посетена сравнително лесно със съвременните технологии, като планетите се подреждат за възможностите за изстрелване на всеки две години. Атмосферата му е предизвикателна за кацане и навигация, но няма да смаже космическия кораб на повърхността или да го разтопи като на Венера, твърди изданието Space. Друго нещо, което работи в полза на Марс, е достъпността на скалите на повърхността, които показват доказателства за еволюция. Венера има много млада повърхност - на около 500 милиона години.

И тук е мястото, където роувърът „Постоянство“ може да блести в дългогодишното търсене на живот на Марс, тъй като кацна в кратера Джезеро - място, където някога е текла вода, подобно на богатата делта на Нил в Египет, където градове са процъфтявали от хилядолетия.

„Постоянство“ е мощна мисия, но малкият робот с размер на кола може да носи ограничен брой инструменти и оборудване до Марс. По този начин той се превръща в символ на постоянството и показва защо е важно да продължаваме да се връщаме на Марс - защото част от неговия мисионен дизайн е да изкопае най-обещаващите проби. По-късно през десетилетието, ако планирането и финансирането продължат, НАСА и Европейската космическа агенция ще започнат амбициозна мисия за връщане на пробите, за да върнат скалите най-накрая на Земята, където могат да бъдат разгледани в модерни, защитени съоръжения на нашата родна планета.

Марс е популярна дестинация този месец. Само преди дни, както мисията на Обединените арабски емирства „Надежда“, така и китайската мисия Tianwen-1, пристигнаха в орбита, за да започнат свои собствени проучвания. И двете нации са за първи път на Марс и имат амбициозни планове. „Надежда“ ще действа като дългосрочна метеорологична станция на Марс, събирайки информация за атмосферата, за да търси модели във времето и климата. Tianwen-1 може да търси ценни запаси от вода под марсианската повърхност, използвайки радар, проникващ в земята.

Но манията на човечеството към Марс започва със зората на записаните астрономически наблюдения. Червената точка в небето се откроява сред фоновите звезди и има интересна следа по небето, видима дори за хора без телескопи.

Имахме вековно очарование от Марс. Той е там в небето. Той е яркочервен. Хората го свързват с бога на войната“, обяснява Джо Касади, изпълнителен директор на космоса в Aerojet Rocketdyne и изпълнителен вицепрезидент на Explore Марс.

Докато две мисии за кацане на НАСА през 70-те и 80-те години търсеха доказателства за живота и постигнаха неубедителни резултати, Марс е планета на промяната. Вулканите и каньоните предполагат планета, която някога е била доста активна и все още може да бъде. По-късните мисии от 90-те години на миналия век търсиха доказателства за вода на Марс и ние открихме немалко такива на повърхността, в ледени шапки и вероятно също под земята.

През последните години орбитите на Марс се увеличиха с множество нации, гледайки атмосферата, повърхността, земните трусове и много други. Но именно марсоходите - само американски към днешна дата (бел. р. - китайският Tianwen-1 трябва да кацне през май) - са привлекли най-голямото обществено внимание досега.

Мисията би могла да свърже по-ранните открития от вода, метан и органични вещества към по-твърди доказателства за живота и обитаемостта, а също така ще служи като предвестник за бъдещи човешки мисии веднага през 2030-те или 2040-те.

National Geographic представя визуална обиколка през развиващото се увлечение на човечеството по Червената планета.

Обединение на противоположностите: Купидон използва специален любовен възел, за да обвърже римския бог Марс с богинята Венера в картина на Паоло Веронезе от втората половина на 16. век.

През 1898 г. прословутият трилър The War of the Worlds на Х. Г. Уелс разказва епична битка между марсианци и земляни.

Докато рисува върху картите си и описва в книга от 1906 г., Пърсивал Лоуъл вярва, че Марс е умиращ свят, покрит с напоителни канали.

През 1948 г. германският ракетен инженер Вернхер фон Браун написа спекулативна фантастика за човешка мисия на Марс. Неговата работа е преведена на английски и е препечатана (без измислени елементи) като The Mars Project, книга от 1953 г.

В научно-фантастичната драма Flight to Mars от 1951 г. учените пристигат на Марс, за да намерят планета, населена от подземна, умираща раса, подобна на хората, която планира отчаяно нашествие на Земята.

Астрономът Слифър прави първото цветно изображение на Марс от Южна Африка. То е публикувано в неговата Photographic Story of Mars (1905–1961) през 1962 г.

Когато космическият кораб Mariner 4 лети до Марс през 1965 г., той снима изображения на планета, която прилича разочароващо на Луната: кратерирана и стерилна, без никакви признаци на извънземен живот.

Мисията Viking на НАСА (1976 г.) включваше два орбитални и два кацащи апарата, първите, които направиха изображения на Марс с висока резолюция от пустата му повърхност.

Ако изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск се справи, версия на ретро изглеждащата ракета-носител, видяна тук, построена в Тексас, един ден ще пренесе хората до Луната, Марс и извън нея.

Коментари: 0