Танзания и Занзибар признаха епидемията от COVID-19

Популисткият президент призова гражданите на източноафриканската държава да вземат предпазни мерки и дори да носят маски за лице

Танзания и Занзибар признаха епидемията от COVID-19

Снимка: БТА

Президентът на Танзания Джон Магуфули най-накрая призна, че страната му има проблем с коронавируса. Но това се случва след месеци отричане и едва след кончината на вицепрезидента на танзанийския автономен регион Занзибар, обхващащ едноименния архипелаг в Индийския океан, съобщава BBC. Досега Магуфули твърдеше, че заразата е победена благодарение на молитви, островът се превърна в притегателна дестинация за много туристи, включително за много българи.

Популисткият президент призова в неделя гражданите на източноафриканската държава да вземат предпазни мерки и дори да носят маски за лице, но само местните жители. По време на пандемията той изрази предпазливост по отношение на стоки, произведени в чужбина, включително ваксини срещу COVID-19.

Коментарите на президента дойдоха няколко дни, след като страната с около 60 милиона души население оплаква смъртта на един от най-известните си политици - вицепрезидентът на Занзибар, чиято политическа партия по-рано заяви, че има COVID-19. Главният секретар на президента също почина през последните дни, въпреки че причината не беше разкрита.

Магуфули, говорейки на погребението на главния секретар в национално телевизионно предаване в петък, призова нацията да участва в тридневна молитва за неуточнени „респираторни“ заболявания, които се превърнаха в предизвикателство в страната.

Танзания не актуализира броя на коронавирусните инфекции от април, тъй като президентът настояваше, че COVID-19 е победен. Официалният брой на коронавирусните инфекции в Танзания остава само 509, но жителите съобщават, че много хора са се разболели от затруднено дишане и болниците са отбелязали нарастване на пациентите за „пневмония“.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебреесус призова Танзания да признае COVID-19 в полза на своите граждани, съседни страни и света, особено след като редица държави съобщиха, че посетителите, пристигащи от Танзания, са положителни за вируса.

В изявление в събота Тедрос нарече ситуацията в Танзания „много тревожна“ и призова правителството на Магуфули да предприеме „решителни действия“. Други наскоро изразили загриженост са САЩ и местната католическа църква.

Коментари: 0