Маршрутната карта ще освободи превозвачите от плащане за обхода при инцидент

АПИ я препоръчва за еднократни пътувания на камиони и автобуси след старта на тол системата

Маршрутната карта ще освободи превозвачите от плащане за обхода при инцидент

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

При инцидент на пътя шофьорите на тежкотоварни автомобили над 3.5 тона, които използват маршрутна карта след старта на тол системата на 1 март, няма да плащат за преминаване по обходния маршрут. 

Маршрутната карта е предплатена услуга, даваща възможност за плащане на пътната такса след старта на тол системата от 1 март. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) я препоръчва при еднократни пътувания на камионите и автобусите, както и за транзитния трафик.

Чреч маршрутната карта превозвачите могат да минат по предварително  определен маршрут със зададени начална и крайна точки. Потребителите имат възможност да посочат по желание и до 4 междинни точки за по-детайлно определяне на трасето. Системата автоматично генерира маршрут – най-кратък и най-бърз, който шофьорът да избере. 

Въпросната тол услугата ще бъде в продажба от 1 март 2020 г., когато е предвидено да стартира и дългоочакваната тол система. Маршрутната карта ще е валидна в срок 24 часа от момента на активирането й. Потребителите, които се регистрират с електронен адрес в системата, могат да купят маршрутна карта до 7 дни преди датата на активирането й. Всички останали  могат да я активират в срок до 23:59 ч. в деня, следващ покупката, уточняват от АПИ. 

В случай че се наложи шофьорът да се отклони по време на пътуването, той трябва да купи допълнителна маршрутна карта за новата дестинация. Ако обаче на пътя възникне инцидент или се появи препятствие, заради което бъде официално оповестен обходен маршрут, шофьорът ще може да премине по него, без да бъде санкциониран. В Националното тол управление работи Център за верификация на нарушенията и управление на инциденти, в който ще постъпва информация за обходните маршрути. Генерираните от контролните рамки на пътя записи на нарушения ще се отхвърлят на основание „обход на инцидент“. В  тези случаи  няма да се дължи допълнителна такса. 

Маршрутната карта ще може да се купи от каналите за продажба на е-винетки - сайтът на Националното тол управление www.bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, терминалите за самотаксуване, на гишетата в 27 областни пътни управления, в пунктовете за продажба на основните гранични контролно-пропускателни пунктове. Маршрутната карта ще може да се купи и от мрежата на партньорите на АПИ – национални доставчици на услуги.

Транзитно преминаващите през територията на България ще имат възможност да получат консултация на границата, за да изберат най-благоприятния маршрут до следващия контролно-пропускателен пункт. Обучени служители на Националното тол управление ще съдействат на шофьорите. 

Коментари: 0