Мей иска да ограничи правата на европейците, пристигнали след март 2019 г.

От Брюксел настояват хората, пристигнали по време на преходния период след Brexit, да получат пълни британски права

Мей иска да ограничи правата на европейците, пристигнали след март 2019 г.

Снимка: БТА

2432 ~ 2 мин. четене

Британският премиер Тереза Мей влезе в нов сблъсък с Европейския съюз. Тя заяви, че европейските граждани, които пристигнат в Обединеното кралство по време на преходния период след Brexit, не трябва да имат същите права като тези, на пристигналите преди започването на преходния период, пише The Guardian.

В момента, ако гражданин на страна членка на ЕС се установи във Великобритания, то той ще получи пълните права на британски гражданин. От Брюксел предлагат това да продължи да е така и по време на временния преходен период, който ще започне да тече от момента на излизане на Великобритания от Блока на 29 март 2019 г. и се очаква да продължи до декември 2020 г.

Идеята на Мей обаче е Лондон да предостави въпросните права на пристигналите след 29 март само временно – до края на преходния период, след което да им ги ограничи.

Това може да се разглежда като опит на страната да е справедлива – пристигнали в последния момент хора да нямат същите права като тези, пристигнали много по-рано. На практика обаче това е опит да се накарат европейски граждани да мигрират към Великобритания възможно най-бързо – потенциална масова миграция към страната би представлявала силен коз за нея в преговорите с Брюксел.

„Всеки, който дойде в Обединеното кралство преди март 2019 г., ще има правата, посочени в споразумението от декември (след края на първия кръг от преговорите – б.р.). Всеки, който дойде след този период, ще има същите права, както в момента, по време на преходния период”, обясни говорител на Мей. „Текущите права на хората, пристигнали по време на преходния период, след края на този период са предмет на преговори. Премиерът беше ясен, че тези права ще бъдат различни от на хората, пристигнали преди 29 март 2019 г.”, добави той.

Подкрепи Economic.bg