Местата в елитните гимназии в София свършиха

Още след първото класиране те са заети

Местата в елитните гимназии в София свършиха

Местата в елитните гимназии в столицата свършиха още след първото класиране. Всички паралелки в тях са заето от седмокласниците с по-високи оценки, сочат данните на Регионалния инспекторат по образованието в София. Резултатите са факт, въпреки че обявените места в столичните училища са с над 600 повече от броя на кандидат-гимназистите, който е 7036.

Началникът на инспектората Ваня Кастрева обяви за втора поредна година, че Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал -34,392. На второ място се нарежда Първа немска езикова гимназия с бал 33,572. В челната тройка по висок бал е 73 СОУ с 32,858. Четвърта е Испанската гимназия с бал 32,036.

Най-желаната паралелка обаче е в 164 училище „Мигел де Сервантес“, в която се изучават испански и английски език. Кандидатът с най-висок бал - 35,876, тази година е класиран в 91 Немска езикова гимназия. Вторият по резултат с бал 35,875 ще учи в СМГ.

Учениците са имали възможност да избират между 194 профилирани паралелки и 98 професионални. 29 от тях ще бъдат закрити за новата учебна година, съобщава Труд. Към момента са останали съвсем малък брой свободни места и то в училищата, към които няма толкова голям интерес. Следващият понеделник предстои да бъдат обявени списъците след второ класиране, а на 8 юли ще са ясни резултати след третия и последен етап.

Коментари: 0