Международни финансови пазари: 28 февруари

Щатските борси завършиха на червена територия във вторник

Международни финансови пазари: 28 февруари

Снимка: Pixabay

600 ~ 3 мин. четене
Щатските борси завършиха на червена територия във вторник, след като новият председател на Федералния резерв Джером Пауъл коментира, че през 2018 година Централната банка може да повиши лихвените проценти повече от 3 пъти, за да избегнат прегряване на икономиката. Коментарите за високи лихвени нива оказа негативен ефект върху фондовия пазар. Индексът Dow Jones се раздели с почти 300 пункта, като акциите на Disney и  Sport Depot оказаха най-голям натиск върху индекса на 30-те сини чипа.

S&P 500 се понижи с 1.27 на сто до 2744.28 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq изгуби 1.23 % до 7330.35 пункта. Световните компании Facebook, Netflix, Google, Amazon, Apple също върнаха част от предходните си печалби, което може да породи очакване за нова низходяща вълна. На европейските борси също преобладаваха продажбите, вследствие на коментарите на Джером Пауъл, като индексът DAX  изтри 0.29% от стойността си до 12490.79 пункта, а FTSE 100 върна 1/10 от печалбите си, за да завърши деня на 77282.45 пункта. Големия печеливш за деня беше щатската валута, която напредна спрямо основните си конкуренти и доведе до поевтиняване на златото с 1.10%, което се търгуваше за 1318.70 долара за тройунция. Цената петрола се понижи до 62.82 долара за барел, вследствие на увеличение на запасите в САЩ.

CPI в Еврозоната

От 12:00 часа ще излезе информация за инфлацията в еврозоната за февруари. Ако данните останат силни, това ще доближи с още една стъпка ЕЦБ до приключване на програмата за количествени улеснения. Очакванията са доклада за инфлацията да покаже ръст на потребителските цени с 1.2%, спрямо покачването с 1.3% за януари.

Инструмент на фокус - AbbVie Inc.

Възходящото движение на компанията отслабва малко над нивото 120, откъдето вероятно ще се формира корекция поне до 50 дневната периодна средна. Низходящо пресичане на индикатора MACD ще окаже допълнителен натиск върху цената, която бързо може да срещне подкрепата на 50 периодната. Отскачане от нивото на подкрепа около 110 ще бъде добра възможност за покупка в дългосрочен план, имайки предвид устойчивото възходящо движение, което формира компанията.

USD/CHF

От близо седмица валутната двойка USD/CHF се движи в канал с лек наклон, което показва консолидация под формата на рейндж. Очакванията ни са да видим продължение на възходящото движение, което започна на 18 февруари. Сигнал за начало на движението ще бъде пробив на горната граница на канала с цел достигане на 0.9530. При неуспех пазара да покачи долара спрямо швейцарския франк е вероятно да видим тест на някой от нивата на подкрепа.

OilUK

Поскъпването на петрола сорт Брент накара някой от инвеститорите да приберат печалбите си на нива около 67.50 долара за барел, откъдето започна корекция на движението. Въпреки, че имаме пробив на тренд линията, цената на нефта ще се задържи над $65 и ще остане с позитивни настроения за ново поскъпване. Може да използваме 50 периодната средна, като ниво на подкрепа, откъдето да се влезе в дълга позиция.

Nasdaq

Немският индекс коригира част от позитивното движение, като имаме наличие на тренд образуваща формация дивергецния, която може да даде началото на по-сериозна корективна вълна. Този сценарий може да се развие ако индекса пробие зоната на подкрепа, което ще потвърди, че пазара е мечи ориентиран и ще очакваме достигане на нива около 6250 пункта.
Коментари: 0