Международни финансови пазари: 9 февруари

Dow Jones отбеляза нов сериозен спад

Международни финансови пазари: 9 февруари
740 ~ 3 мин. четене

Американското правителство отново е пред спиране на работата заради неуспешното приемане на нов закон за бюджета. Въпреки това до края на деня е възможно да бъде стигнато до споразумение, тъй като днес ще се гласува наново. Междувременно Dow Jones отбеляза нов сериозен спад. Вчера той се раздели с 1032 пункта, а към днешна дата е с 10% по-малко от най-високите си стойности и навлезе в територия на корекция. Загубите за S&P 500 се равняват на 3.75%, като и двата индекса затвориха под психологическите граници от съответно 24 000 и 2600. 

Технологичният NASDAQ беше повлиян от поевтиняването на гигантите Microsoft, Amazon, Facebook и изостана с близо 4%. Сред слабо представилите се бяха и J. P. Morgan, Intel и American Express. Английската централна банка не промени нивото на основния лихвен процент и той остана 0.5%, което оправда очакванията на анализатори и инвеститори. Причина за това е, че Банката иска да има време за реакция относно последиците от Брекзит. В допълнение, на заседанието след обявяването на решението Марк Карни заяви, че иска да намали инфлацията в страната от 3% на 2%. Новината за непроменените английски лихви повлия на европейските пазари и те завършиха търговията в четвъртък с понижения. 

Френският индекс САС се изгуби 2% до 5151, а немският DAX – с 2.62% до 12260 пункта. Във Великобритания широкият FTSE  отбеляза спад от 1.5% и в края на сесията записа понижение до 7170 пункта. Немската банка Commerzbank обяви финансовия си резултат, като причина за близо два пъти по-слабата печалба са ниските лихви и високите разходи по съкращения на работници. Италианската банка UniCredit пък изненада инвеститорите с най-доброто тримесечие за последните десет години. Причина за успеха й са високите лихви и ниските разходи. 

Френската Societe Generale отчете 82% понижение в чистите приходи за последното тримесечие, но въпреки това акциите й поскъпнаха с близо 2%. Златото напредна спрямо долара с 0.04 % и в края на дена една тройунция струваше 1319 долара. Петролът поевтиня: сорт Брент изгуби 1.72% от стойността си и един барел падна под психологическата граница от $65, а щатският петрол се задържа над $60, въпреки спада от 2.15%.


JUST EAT Plc. – Дневна

Движението на акциите на британския онлайн доставчик на храна е възходящо от август насам. В началото на седмицата има спад в цената, който е напълно компенсиран към края на вчерашната търговска сесия. Индикаторът Стохастик се намира в зона на неутрален пазар. За по-предпазливите инвеститори е подходящо влизане в позиция след потвърждение на възстановяването на движението във възходящия тренд. 

USD/CHF– 6 часова

Валутната двойка показва движение в низходящ канал от началото на годината насам, като 50-периодната средна е в близост до горната му граница. Наблюдава се пробив на линията на съпротива в последните дни, но цената се опитва да възстанови хода си. Влизане в къса позиция е подходящо след понижаване под 93.00.

Oil UK - Дневна

На дневна графика на петрола сорт Брент се вижда, че ниво от около 64,70 е било ниво на съпротива през месеците ноември и декември за миналата година, а след големия ръст и последвалия спад сега се очертава като ниво на подкрепа. Индикаторът MACD ни показва, че има отслабване на бичия тренд. Подходящо е да се изчака пробив на зоната за подкрепа или рикошет от нея за влизане в съответно къса или дълга позиция.

Dow Jones– 6 часова  

Индексът на сините чипове Dow Jones все още се бори със загубите, генерирани от началото на настоящата седмица. Индикаторът Стохастик се намира в неутрална зона. Желателно е уравновесяване на пазарите и поемане в единна посока преди откриване на позиция. 

Подкрепи Economic.bg