Мигрантите изтощиха батериите на термокамерите по границата

Правителството дава 50 хил. лв. за презареждането им

Мигрантите изтощиха батериите на термокамерите по границата

Засиленият мигрантски натиск по българските граници изтощи батериите на термовизионните камери на „Гранична полиция”. Главната дирекция към МВР обяви обществена поръчка за рециклиране и възстановяване на 90 литиевойонни батерии на ръчни термовизионни камери. Общата стойност на поръчката възлиза на близо 50 хил. лв., с ДДС, , съобщава БГНЕС.

„Гранична полиция” очаква рециклирането на батериите за термовизионните камери да се осъществи в рамките на максимум 60 дни. Основният критерий за изборът на изпълнител ще е „най-ниска цена”.

Финансирането е осигурено с постановление на Министерския съвет от месец май тази година, когато правителството е гласувало отпускането на средства за изпълнението на неотложни мерки за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Ръчните термовизионни камери са ключови за изпълнение на задълженията на граничните полицаи. Чрез тях най-често се установяват групи от мигранти, които се опитват да влязат на българска територия от Турция и Гърция, както и да напуснат страната по посока Сърбия.

Коментари: 0