Миксът между базови умения и предприемачество създава успешните хора

Следващите десетилетия ще сме изправни пред недостиг на работна сила, а очакванията на образователната система ще се увеличават, обясни образователният министър

Миксът между базови умения и предприемачество създава успешните хора

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Следващите десетилетия ще сме изправени пред недостиг на работна сила, а очакванията на образователната система ще се увеличават. Този тренд описа министърът на образованието Красимир Вълчев по време на националната конференция, организирана от списание „Икономика“, вестник „24 часа“, Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Няма как да имаме пълноценни граждани без базови умения, но трябва да имаме и новите умения като предприемачество“, каза той. По думите му миксът от тези умения може да гарантира успешните хора в бъдеще.

Вълчев добави, че е много важно да не допуснем нито едно дете да отпадне от образователната система и да бъде изгубено за пазара на труда. „Правото на детето на образование е задължение на родителя, но той не винаги го изпълнява“, обясни министърът. 

Според него за по-добри успехи в образованието трябват координация между институциите и целенасочени усилия. „Когато има политическо ръководство, заедно в координация с институции, можем да постигнем резултати“.

Той коментира и проблема с липсата на учители и ниското им заплащане. „Инвестициите в утрешното образование започват с днешните в учителите“, каза образователния министър. Според него от тук започва спиралата на подобряващото се образование. „Не трябва да се колебаем да инвестираме в учителите, в образованието е най-високата норма на обществена възвръщаемост“, категоричен е Красимир Вълчев.

Той коментира и темата за дигитализация и заяви, че дигиталните умения не са да ползваш дигитални устройства, а да създаваш креативна дигитализация. След време обществото ще е разделено на дигитални създатели и дигитални ползватели. По думите му рецептата е да свържем хуманитарните компетентности, да свържем дигитализацията.

„Относително добре знаем до 10 години какви потребности ще има пазарът на труда. Ние почти няма да имаме сектори и сегменти, в които да има излишък на работна сила“, каза Вълчев.

Както и другите участници в конференцията, и той потвърди прогнозата, че ще имаме голям недостиг на технически кадри и в професионалното, и във висшето образование.

Коментари: 0