Минимални заплати ще заместят праговете от 2021 г.

За това се споразумяха бизнесът, синдикатите и правителството

Минимални заплати ще заместят праговете от 2021 г.

Работодателите, синдикатите и правителството са се разбрали да променят модела, по който се определят осигурителните прагове. Това е записано в тристранен меморандум, подписан от социалните партньори днес и обявен на специална пресконференция. Започват преговори между бизнеса и синдикатите за заместването на минималните осигурителни доходи (МОД) с диференцирани минимални работни заплати по отделни професии.

Така ще отпадне сегашният модел, при който правителството определя всяка година административно, по неясен начин, минималната работна заплата (МРЗ). А работодателските организации от години не участват в преговорите за определянето на МОД и те също се вдигат административно, без да се дава яснота за методиката на решенията.

Идеята е новите правила да започнат да действат от началото на следващата година , но за целта бизнесът и синдикатите трябва да проведат разговори за първоначалното им определяне. В последствие идеята отделните МРЗ да се увеличават по швейцарското правило, което включва инфлацията и нарастването на средните доходи.

За самоосигуряващите се, тютюнопроизводителите и земеделските производители, за които праговете и сега са по-ниски от МРЗ, се предвижда също промяна. До няколко години те трябва да се изравнят с минималната заплата, след което и там да заработи швейцарското правило.

Същият подход ще се прилага и за максималния осигурителен доход, но от 2022 г.

Коментари: 0