Министерство на туризма оттегля предложението си за парти зони в курортите

Нужно е допълнително проучване, каза министърът на туризма

Министерство на туризма оттегля предложението си за парти зони в курортите

Снимка: Economic.bg/Архив

800 ~ 2 мин. четене

Министерството на туризма оттегля предложението си за зониране на националните курорти.  Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за „24 часа“. Предложението беше прието на първо четене в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. И идеята беше в определените парти зони да не важат, приетите разпоредби в Закон за защита от шума в околната среда.

Според изменените текстове в Закона за шума се  забранява шум на открити площи между 14 и 16 ч., както и между 23 ч. вечерта и 8 ч. сутринта. Ако физически лица нарушават разпоредбите, са предвидени глоби от 500 до 1000 лв. при първо нарушение и между 3 и 6 хил. лв. при следващо. За юридическите лица глобите са по-солени – между 3 и 6 хил. лв. за първо провинение и между 5 и 12 хил. лв. за следващите.

„Идеята беше в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма да се предвиди възможност на територията на националните курорти да се извършва продуктово зониране. Това беше предвидено в член 56 от ЗИД на Закона за туризма. В алинея 2 на същия член бе записано, че общинският съвет е този, който ще решава дали да има продуктово зониране, или не“, каза Ангелкова, като добави:

„Логиката беше, че местните власти най-добре познават спецификата на региона и могат да отговорят на интересите на туристите. Тоест в нито един момент не е мислено държавен орган - Министерството на туризма или друг, да определя зони в курортите. Идеята беше да осигурим възможност за привличане на повече туристи и да отговорим на продукта, който те търсят, давайки сериозна самостоятелност и инициатива на местните власти“.

По думите на Ангелкова текстът ще бъде изтеглен, защото е нужно допълнително проучване как да се направи зонирането в съществуващите национални курорти. В министерството отчели и възможността общинските администрации да имат трудности да осъществят продуктово зониране в съществуващите вече национални курорти, което би създало напрежение.

Министърът на туризма изрази удовлетворение, че и през трудната 2019 година въпреки негативната кампания в началото на лятото, отливът на чуждестранни туристи е минимален - едва 0.02%, спрямо 2018 година. „Радостно е, че българите са осъществили над 9.068 млн. нощувки, като броят им нараства с 6.4 на сто спрямо 2018 година. Данните за приходите от нощувки също показват, че секторът запазва своето нарастване в периода януари-ноември 2019 г. и продължава да се утвърждава като важен отрасъл за българската икономика”, каза още тя.

Коментари: 0