Министерството на туризма заличава още 71 туроператора

При тях отново липсва задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“

Министерството на туризма заличава още 71 туроператора

Министерството на туризма заличава нови 71 дружества, вписани като туроператори от Националния туристически регистър (НТР), съобщават от ресорното ведомство. Те работят в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич, Плевен, Несебър, Поморие, Самоков, Кърджали, Велико Търново и Велинград.

Заличаването е със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова и се предприема съгласно решение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти (ЕКРТТА).

Заличените дружества все още не са премахнати от НТР, но е отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено. Целта е при справка в регистъра потребителите да могат да получат информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

Отново основната причина е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност.

Определен е период от две години, през който заличените дружества нямат право да заявяват регистрация за извършване на туроператорска дейност, считано от датата на издаване на заповедта. Според действащите разпоредби на Закона за туризма задължително условие е регистрираният туроператор ежегодно да сключва договор със застраховател за такава. Не съществува правна възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и/или да няма валидна застраховка.

Коментари: 0