\"Минута шум\" в памет на жертвите от атентата в Брюксел

На 22 март, 2016 г. взривове разтърсиха летището в Брюксел, последвани от експлозия в метростанция в града

\
Автор: Александра Сотирова

На 22 март, 2016 г. взривове разтърсиха летището в Брюксел, последвани от експлозия в метростанция в града; загинаха 32 души и над 300 бяха ранени. Малко по-късно през деня „Ислямска държава” пое отговорност и за двата атентата.

Година по-късно градският транспорт в Брюксел спря за минута в 9:11 часа - моментът на терористичното нападение в метростанция "Малбек". Пътниците обаче бяха призовани вместо мълчание да вдигнат „минута шум” в памет на жертвите. Те не замълчаха, а ръкопляскаха на фона на клаксоните на превозните средства. "Ние искаме да потвърдим, че си спомняме, но продължаваме да живеем," - казват от транспортната компания STIB, която организира инициативата.

Днес, 22 март в парк край аерогарата бе открита и възстановената статуя "С мисъл за полет" на Оливие Стрьобел, унищожена от взривяването на терористите. Бронзов монумент в памет на жертвите на тероризма бе открит в залата за заминаващи на летище "Завентем". Там преди една година в 07:58 часа местно време прогърмяха две експлозии и днес стотици почетоха паметта на жертвите, запазвайки едноминутно мълчание.

"Сега имаме място за скръб, където можем да отдадем почит на жертвите. Да си припомним смелостта на пасажерите и спасителните служби на летището в този ужасен ден" - каза кметът на Брюксел Иван Майер.

На церемонията присъстваха белгийският крал Филип, кралица Матилда, представители на белгийското федерално правителство и местната власт.

По-рано днес за 26 минути бе закрито и въздушното пространство над Брюксел, за да се запази пълна тишина в знак на почит към паметта на загиналите в нападението на летището преди година. Летището спря работа в най-натоварената част на деня, когато обичайно излитанията и кацанията се изпълняват на т. нар. минимум на разделение в полетите - около 30 секунди.

През целия ден в различни части на Брюксел ще се състоят десетки символични събития в памет на жертвите на тези терористични актове. 

Коментари: 0