Мистични видения

Образният свят на художника Петър Димов

Мистични видения

Снимка: Личен архив

252 ~ 1 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

За мен рисуването е като безспирна детска игра. Копаейки в тази „нива“, аз ровя навътре в себе си и решавам най-трудният ребус – собствения. Това казва художникът Петър Димов.

В неговата живопис властва силата на образен свят, който носи белега на вечното и непреходното, на сътворението и кръговрата на живота. Той рисува мистични видения, които му се явяват наяве и насън.

Път

Петър Димов е роден в Шумен. Следвал е в Московския университет по изкуствата. Негови творби са притежание на художествени галерии и частни колекции в Германия, Норвегия, Дания, Франция, Япония, САЩ. Наред със самостоятелните си изяви, участва в много национални и международни изложби. Установил се е в село Драгоево, Шуменско – заради връзката с природата и спокойствието да работи на място, където времето сякаш е спряло. Там кучето Марси, котаракът Чочо и още няколко домашни животни са негов „гръмоотвод“.

Територия

Маслената живопис е предпочитаната от него техника. Изкушен е да рисува и върху ръчна хартия, която сам си лее по своя технология. Прави също графики, малка пластика и керамика. Пандемията предизвика стагнация в продажбата и на неговите картини. Но пък имал шанса да получи поръчка за дървена пластика за Салон НАИВ 2021 в Белоградчик.

Стил

Стилът на Петър Димов е разпознаваем, но този негов почерк е създаван с времето, с много търсения, с опити и грешки.  Изкуствоведи го определят като наивист, но той приема себе си по-скоро за символист – заради изобилието от символи във всяка негова работа.

Коментари: 0