375 млн. души ще трябва да се преквалифицират до 2030 г.

Причината е навлизащата автоматизация на работните процеси

375 млн. души ще трябва да се преквалифицират до 2030 г.

Снимка: Pixabay

Около 375 млн. служители от различни сфери ще трябва да се преквалифицират до 2030 г. поради навлизащата автоматизация на работните процеси. Това прогнозират експертите от Глобалния институт McKinsey. 

Типът професии, които са най-застрашени от скорошна автоматизация, са тези, базирани на физически труд, работа с машини или приготвяне на кулинарни продукти за бързо хранене например. Събирането и обработката на данни също влизат в това число, както и различни процеси, присъщи за бекофис служителите. 

Настоящите данни за предстоящата роботизация са едни от многото през последните години. Каменистият преход към наближаващата нова реалност обаче може да бъде омекотен от правителствата и компаниите, смятат авторите на доклада. 

„Моделът, в който хората ходят на училище през първите 20 години от живота си и работят през следващите 40-50 години, е счупен“, коментира Сюзън Лунд от McKinsey пред CNN Tech. Тя е категорична, че в бъдеще ще трябва да мислим все повече за учене и квалификация в течение на цялата си кариера. 

Авторите на изследването смятат, че предстои да се случи масов преход в голям мащаб, какъвто човечеството не е наблюдавало от началото на 1900 г. насам, когато работната ръка се прехвърля от фермите към фабриките. В тази връзка в доклада се посочва, че има необходимост от предприемането на крути мерки по подобие на плана „Маршал“, когато САЩ похарчва милиарди долари за възстановяването на Западна Европа след Втората световна война.  

Експертите са на мнение, че трябва да се направят големи инвестиции както в публичния, така и в частния сектор за създаването на нови обучителни програми, които да подпомогнат прехода на работната сила. 

Въпреки предстоящите предизвикателства, хората не бива да се поддават на страховете, че ще останат без работа. Историята помни подобни трансформации и е доказала, че те не изхвърлят човечеството от пазара на труда, а по-скоро създават нов тип работни места. Така например през 80-те години на миналия век появата на компютъра доведе до елиминирането на някои позиции, но затова пък създаде много повече допълнителни и неподозирани преди това. 

Изводът е, че за хората винаги ще има работа, въпросът е да съумеят да се приспособят към новата среда, като развият допълнителни умения. „Злокобните прогнози, че роботите ще превземат работата ни, са пресилени“, изтъква Лунг. „Да, трудът ще бъде автоматизиран, но в повечето области ще има работа за всички“, допълва тя. 

Авторите на доклада посочват, че автоматизацията няма да замени служители, занимаващи се с управление на хора, социални взаимодействия и различни видове експертиза. Така например градинари, водопроводчици и грижещите се за деца и възрастни са сред тези, които са изправени пред по-малък риск от автоматизация на техните работни места. 
Коментари: 0