1 млрд. лв. ще получат малки фирми по плана „Юнкер“

Подписани са над 300 споразумения, заяви евродепутатът Ева Паунова

1 млрд. лв. ще получат малки фирми по плана „Юнкер“

„Планът “Юнкер” има два стълба. Ние сме една от първите 10 страни, които се възползваха от частта, насочена за подкрепа на проекти за малки и средни предприятия“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова. Тя обясни, че страната ни е сред първите, подписали споразумения с български търговски банки, които се явяват посредници при отпускането на кредити за малкия и средния бизнес на по-добри условия.

В момента има 4 такива споразумения - 3 вече функциониращи с търговски банки и четвърто под формата на нова оперативна програма, която ще стартира от 2017 г. Вече са подписани над 300 споразумения, като се очаква за целия тригодишен срок няколко хиляди малки и средни български предприятия да получат инвестиционно финансиране на обща стойност около 1 млрд. лева, частично гарантирани от ЕФСИ“, коментира Паунова.

Вторият стълб от плана “Юнкер” е предназначен за по-мащабни проекти като транспорт и инфраструктура, дигитални технологии, енергийна ефективност, предаде Труд. Този вид проекти могат да са частни или публично-частни партньорства, като всичко зависи от инициативността на предприемачите.

Ако имат добри идеи, българските общини също могат да ги реализират, съвместно с предприемачите. При проектите няма географско ограничение, квотно разпределение или лимит на средствата, обясни Паунова. Кандидатстването може да стане веднага към ЕИБ.

България е сред първите държави по подадени заявки към консултантския хъб и по подадени проекти на инвестиционния портал. Дори да не бъдат одобрени от ЕИБ, проектите остават на инвестиционния портал и всеки инвеститор може да види дали би се заинтересувал от конкретен проект. Важно е консултантските услуги от плана да бъдат пренесени на национално ниво и заради това правителството работи усилено да се направи регионален консултантски хъб на територията на България.

Коментари: 0