Може ли новият щам на COVID-19 да заблуди ваксините?

Ваксинацията започна днес – едновременно във всички 27 държави в ЕС

Може ли новият щам на COVID-19 да заблуди ваксините?

Снимка: БТА

2915 ~ 1 мин. четене

Ваксинацията срещу COVID-19 започна днес – едновременно във всички 27 държави в ЕС. Преди седмици процесът стартира в САЩ и Обединеното кралство и всички вече говорят за победа във войната с невидимия враг. Но през тази седмица от Великобритания дойде новината за нова, по-заразна мутация на коронавируса и нормално се появи въпросът – ще бъдат ли ефективни вече разработените ваксини?

Нов щам на COVID-19

Bloomberg е потърсил отговор на този въпрос сред водещи специалисти.

Може ли вирусът да мутира до такава степен, че съществуващите ваксини и тези в процес на разработка да не са ефективни срещу определен нов щам?

„Вирусите мутират непрекъснато“, казва Уилям Шафнър, специалист по инфекциозни болести от университета Вандербилт в Нешвил, Тенеси. Въпросът, казва той, е дали патогенът е мутирал до такава степен, че да е „достатъчно отклоняващ се“ от предишните повторения. Новоидентифицираният вариант във Великобритания - известен като B.1.1.7 - изглежда по-заразен от другите по-утвърдени щамове. Изглежда, че е и по-генетично различен. Но ще са необходими повече изследвания, за да се докаже дали наистина е по-заразен, както и дали ваксините ще му влияят.

„Най-добрите ни предположения са, че ваксините ще продължат да работят по много задоволителен начин“, казва Шафнър. За да може вирусът да заблуди ваксините, разрешени понастоящем в САЩ и Европа, той не само ще трябва да се промени значително, но трябва също така да го направи в една специфична част на вируса – протеиновото шипче, с което се захваща за клетките на организма.

И все пак, не е толкова невероятно вирусът да се промени достатъчно, за да бъде ваксината по-малко ефективна. В този случай, казва Шафнер, компаниите могат да разработят нова версия на ваксината, готова само за шест седмици.

„Милиони хора са заразени, а този вирус остава доста стабилен“, каза Шафнър. „Това е удобство.“

Подкрепи Economic.bg