МОН модернизира кабинетите на 28 професионални училища

За проектите са предвидени над 2 млн. лв. по модул „Подобряване на материално-техническата база“

МОН модернизира кабинетите на 28 професионални училища

Снимка: Unsplash

612 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

28 училища ще модернизират учебните си лаборатории, кабинети и производствени бази с нова техника и специализирани софтуерни продукти за обучение по професии. За проектите са предвидени 2 238 000 лв. по модул „Подобряване на материално-техническата база“ на Национална програма „Професионално образование и обучение“. Инвестициите са насочени към четири средни училища с професионални паралелки и към професионални гимназии, които подготвят специалисти в сферата на туризма, селското стопанство, производствените технологии, транспорта, електротехниката и енергетиката и др., съобщават от МОН.

Максималната стойност на всеки проект е 100 000 лв., което включва и най-малко 10% съфинансиране, осигурено чрез фирми партньори на училищата. Учебните заведения вече са получили 65% от сумите, а до края на годината ще получат и остатъка.

По програмата в 37 професионални направления се разработват нови типови учебни планове и програми. Изготвят се и 8 електронни учебни помагала и се създават национални изпитни програми от професионални гимназии в партньорство със сродни училища и представители на бизнеса.

Над 300 учители, обучени в рамките на Националната програма „Професионално образование и обучение“, ще участват в провеждането на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация. През 2022 г. изпитът за първи път ще бъде задължителен за всички ученици от професионалните гимназии и паралелки. Досега те имаха право да изберат този изпит вместо втората задължителна матура.

Изпитът за придобиване на трета степен на професионална квалификация вече ще може да се провежда в два формата - като писмена работа или тест по изпитна тема, както и чрез защита на дипломен проект.

Подкрепи Economic.bg