Московиси напомни на България, че в Еврозоната се влиза с висок стандарт

Еврокомисарят напомни, че техническите критерии не са най-важното, а трябва сближаване с Европа

Московиси напомни на България, че в Еврозоната се влиза с висок стандарт

Снимка: БТА

3566 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси охлади леко българския ентусиазъм за влизане в Еврозоната, мака че го определи като „похвален“. В интервю за БНР той припомни, че техническите критерии, които България покрива, не са единственото условие за влизане в Обменно валутен механизъм (ERM II), a в последствие в Еврозоната. Сред другите критерии, които трябва да се покрият, са продуктивността на труда, инвестициите, проблемите с пазара на труд и неравенствата в страната.

„Въпросът не е само да се приеме еврото, а да се направи успешно. В договорите ясно са записани критериите за приемане на еврото - един от тях е влизане в ERM II. Това се случва с решение на всички страни членки, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Дания. Влизането в ERM II ще придвижи България до влизането в Еврозоната. Престоят в него е поне две години. Уроците от последните две години ни показаха, че истинското сближаване на икономиката е толкова важно, колкото и покриването на номиналните критерии“, коментира Московиси.

Еврокомисарят добави, че при срещата си с българското правителство миналата седмица, когато европейските министри бяха на посещение у нас по случай откриването на Европредседателството, е видял, че „правителството се е подготвило добре и се е посветило на целта“. Тогава за първи път финансовият министър Владислав Горанов обяви публично, че България ще пусне своята кандидатура за присъединяване към ERM II до края на юни. Преди това той винаги е казвал, че не трябва да се бърза с кандидатурата, защото при евентуален отказ, шансовете за България ще намалеят още.

„Смяната на валутата обаче е процес, изпълнен с предизвикателства. Затова трябва да сме напълно сигурни, че България е готова да приеме еврото. Така тя ще стане част от нова икономическа и валутна среда“, каза още Московиси. „Аз приветствам ентусиазма на България да приеме еврото и се надявам, че някога то ще е валутната единица за всички европейци. В рамките на това право отправената заявка може да се разглежда като ангажимент за цяла Европа“, добави еврокомисарят.

Европейската комисия подкрепя усилията за влизане в Еврозоната. Планираме в следващия бюджет да удвоим парите за техническа помощ чиято обща стойност ще бъде 300 млн. евро. Периодът е между 2018 и 2020 г., а целта е да се подпомогнат и страните, които искат да въведат еврото. След това, до 2025 г. планираме да имаме специално отделени пари за страните, които се стремят към Еврозоната. Вече е време за подготовка, както за България, така и за целия ЕС и Еврозоната“, каза Московиси.

Според него най-големият риск пред Еврозоната тази година е политическият. Той защити необходимостта от създаването на поста на финансов министър на Еврозоната и започването на цялостната реформа във валутния съюз тази година.

„За да се стигне до реформи, трябва да се преодолее най-големия риск за страните, въвели еврото“, допълни еврокомисарят. „Нека го наречем "управленски риск". Ясно е, че ако няма правителство в Германия и проевропейско правителство в Италия, а в Испания продължава да има правителство без мнозинство, решенията на европейско ниво ще бъдат по-трудни. И все пак - това не е първият случай, в който имаме политическа криза тук или там. Убеден съм, че ще се справим, добави той.

Запитан сега ли е времето за разширяване на Еврозоната, когато ѝ предстоят ключови реформи, Пиер Московиси отбеляза: Ние може да се разширяваме и реформираме едновременно. Трябва да задълбочим нашия монетарен съюз. Еврото е невероятен успех, който ни донесе стабилност и продуктивност, от която толкова много се нуждаем“.
Подкрепи Economic.bg