Московското метро вече „разпознава“ пътниците

Властите внедриха система за лицево разпознаване, но това породи опасения за поверителността

Московското метро вече „разпознава“ пътниците

Снимка: Unsplash

4361 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Московското метро внедри това, което властите възхваляват като първата в света мащабна система за разплащане с разпознаване на лица. Нововъведението обаче породи опасения за поверителност. Безналичната и безкартова система, наречена Face Pay, стартира в повече от 240 станции в руската столица в петък.

„Сега всички пътници ще могат да плащат за пътуване без да вадят телефона, портфейла или банковата си карта“, написа кметът на Москва Сергей Собянин в Twitter.

За да активират Face Pay, пътниците ще трябва да свържат своята снимка, банкова карта и карта с метрото с услугата чрез мобилното приложение на метрото.

Ще бъде достатъчно само да погледнете камерата, за да преминете през турникетите“, каза Собянин.

Московските власти, които очакват до 15% от пътниците в метрото да използват Face Pay редовно през следващите три години, заявиха, че системата ще ускори потока от хора, особено в натоварени часове.

„Москва е първата в света, която въвежда Face Pay в такъв мащаб. Технологията е нова и много сложна, ще продължим да работим за нейното усъвършенстване“, добави кметът.

Властите заявиха, че данните на пътниците ще бъдат „сигурно криптирани“, като се казва, че събраната информация ще се съхранява в центрове за обработка на данни, до които имат достъп само служители на вътрешното министерство.

Активистите обаче вдигнаха тревога заради опасенията за поверителност. „Това е опасна нова стъпка в натиска на Русия за контрол върху населението си. Трябва да имаме пълна прозрачност за това как това приложение ще работи на практика“, каза Станислав Шакиров, основател на Roskomsvoboda, група, посветена на защитата на цифровите права и свободата на информацията.

Наскоро Москва разшири своята технология за разпознаване на лица в цялата столица с мрежа от повече от 175 000 камери за наблюдение. Правозащитници заявиха, че камерите са използвани за идентифициране на протестиращи, присъствали на митингите в подкрепа на задържания опозиционер Алексей Навални. Разпознаването на лица беше използвано и за налагане на карантините за COVID-19 по време на двумесечното блокиране на Русия през пролетта на 2020 г.

Руското метро - най-натовареното в Европа, с повече от 6 милиона ежедневни пътници - се счита за туристическа атракция сама по себе си, като гарите са сложно украсени с мозайки, отразяващи редица съветски теми.

Подкрепи Economic.bg