Музикантите от U2 инвестират в ирландски технологичен фонд

Той цели да набере 100 млн. евро финансиране

Музикантите от U2 инвестират в ирландски технологичен фонд

Членовете на бандата пристигат за концерт в Индия през 2019 г. (отляво надясно Адам Клейтън, Боно, Лари Мълън Джуниър и Дейвид \"Едж\" Евънс)

Снимка: U2.com

Дейвид Хауъл Евънс, известен като "The Edge", и Адам Клейтън от рок групата U2, подкрепят нов технологичен фонд в Ирландия, който има за цел да събере 100 млн. евро (112 млн. долара), предава CNBC.

Говорител на базираната в Дъблин VentureWave Capital, инвестиционната компания зад фонда, потвърди, че водещият китарист "The Edge" и басистът Клейтън са двама от инвеститорите.

Фондът „Impact Ireland“ получи между 20 млн. и 30 млн. евро в първия кръг за набиране на средства, който стартира през септември 2019 г. и приключи през май 2020 г. Вторият кръг за набиране на средства вече е в ход.

Фондът ще инвестира в компании от Ирландия, произвеждащи глобална „технология за добро“. По-конкретно, той ще бъде насочен към облачните технологични компании в сектори като образование, здравеопазване, храни и селско стопанство, както и в енергетиката и околната среда.

Impact Ireland ще инвестира в до 15 „ирландски компании с потенциал за висок растеж и мащабиране“, като влага между 1 млн. и 25 млн. евро във всяко от тези предприятия. Фондът ще бъде комбинация от инвестиции с частен и рисков капитал.

VentureWave Capital заяви, че фондът е първият ирландски подписал "Принципите на работа за измерване на въздействието на Международната финансова корпорация на Световната банка", който оценява социалната полза от инвестициите.

Impact Ireland ще инвестира и в компании, насочени към печалба, постигащи целите на ООН за устойчиво развитие. Бившият ирландски лидер Енда Кени е председател на глобалния консултативен съвет на фонда.
Коментари: 0