МВФ: Твърде е рано да се говори за криза в Китай

Спонтанните продажби на борсите в Азия, провокираха реакция от световните институции

МВФ: Твърде е рано да се говори за криза в Китай
112 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Спонтанните продажби на борсите в Азия през миналата седмица, както и в началото на тази седмица, очаквано провокираха реакция от страна на световните институции, като фокусът на вниманието падна върху Международния валутен фонд (МВФ).

„Реалната икономика на Китай се забавя, но това е напълно естествено. Това, което се случи през последните дни, е голям шок за финансовите пазари, което е нормално“, заяви изпълнителният директор на Фонда Карло Котарели, цитиран от WBP Online.

Твърде е прибързано, да се правят констатации за криза в Китай“ допълни той, повтаряйки прогнозата на МВФ за 6,8% ръст на китайската икономика за 2015 г.

Котарели добави, че МВФ ще се консултира с властите в Пекин през идните месеци за решението си да отслаби юана. Китай обезцени своята валута по-рано през август, предизвиквайки опасения за състоянието на икономиката си, няколко дни след като износът отчете 8,3% спад на годишна база през юли.

Китай цели да присъедини юана към кошницата от резервни валути на МВФ, или  т.нар. специални права на тираж (СПТ). Преразглеждането на кошницата от страна на Фонда бе първоначално планирано за края на тази година, МВФ сега обмисля да отложи процеса до 30 септември 2016 г.

Подкрепи Economic.bg