МВФ вероятно ще понижи прогнозата си за икономическия растеж заради Омикрон

Новият щам може да спре възстановяването на държавите

МВФ вероятно ще понижи прогнозата си за икономическия растеж заради Омикрон

Снимка: Красимир Свраков

544 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще понижи оценката си за глобалния икономически растеж поради новия вариант на коронавирус Омикрон, заяви управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева на форум, организиран от Reuters.

Новият вариант може да се разпространява бързо, а така руши сигурността. Заради това вероятно ще понижим прогнозата за глобалния растеж от октомври“, заяви Георгиева.

Припомняме, че прогнозите на Фонда показваха, че свeтoвнaтa иĸoнoмиĸa ce възcтaнoвявa и ce oчaĸвa дa дocтигнe 5.9% pъcт пpeз тaзи гoдинa. Зa cтpaнитe c ниcĸи дoxoди oбaчe пpoгнoзитe зa pacтeж ca нaпoлoвинa – 3%. Новият щам на вируса обаче може драстично да намали тези оптимистични проценти.

Омикрон се разпространява бързо и вече е идентифициран в най-малко 40 страни, откакто бе открит за първи път в Южна Африка миналата седмица, твърдят официални лица, а много правителства затегнаха правилата за пътуване, за да се опитат да забавят разпространението.

Части от Европа и Съединените щати още се борят с вълната от Делта. Новият щам може допълнително да дестабилизира икономиките, които едва сега бавно се възстановяват от налаганите ограничения.

Главният учен на Световната здравна организация (СЗО) Сумя Сваминатан заяви пред Reuters Next, че бързо разпространяващият се вариант може да изпревари вариантът Делта.

„Трябва да сме подготвени и предпазливи, да не се паникьосваме, защото сме в различна ситуация от преди година“, заяви тя.

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви на брифинг на ООН в Женева, че производителите на ваксини трябва да се подготвят за вероятността да коригират своите продукти.

Подкрепи Economic.bg