Мюсюлманин е новият кмет на Лондон

45-годишният лейбърист Садик Хан спечели рекордна победа

Мюсюлманин е новият кмет на Лондон
Автор: Илия Лазаров

Кандидатът на лейбъристите Садик Хан е новият кмет на Лондон. Той спечели убедителна победа над основният си опонент – Зак Голдсмит от консерваторите и ще управлява английската столица през следващите 4 години, съобщиха английските медии.  

45-годишният Хан е роден в Лондон и е от пакистански произход. Той се превръща в първия мюсюлманин, който ще управлява западноевропейска столица. За него гласуваха над 1,3 млн. лондончани, което е рекорд в британската политическа история.

Новият градоначалник произхожда от обикновено семейство – баща му е шофьор на автобус, а майка му – шивачка. По образование е юрист, специалист в областта на човешките права и има повече от десетилетие политически опит зад гърба си. Женен, с 2 деца.  

В речта след победата Хан благодари на „невероятните” си родители, заявявайки, че баща му много би се гордял с него. Той коментира и противоречията в предизборната кампания.

„Тези избори не минаха без полемика. Но съм горд, че Лондон избра надеждата вместо страха и единството вместо разделението. Надявам се, че никога няма да му се налага да прави подобен избор. Политиката на страх просто не е добре дошла в нашия град”, заяви новият градоначалник. Той обеща да бъде кмет „на всички лондончани”.

По време на предизборната си кампания новият кмет обеща да замрази цените на билетите за публичния транспорт в британската столица и да изгради по-достъпни жилища. Той пое ангажимент да защитава правата на бизнеса и намали корпоративния данък.

Освен за самия него, победата на Хан е голям успех и за лейбъристите. Техният лидер Джереми Корбин поздрави новия кмет с думите „Нямам търпение да започнем да работим заедно и да създадем един справедлив за всички Лондон”.

Хан получи неочаквани поздравления от сестрата на основния си опонент – Джемима Голдсмит. Тя го нарече „чудесен пример за младите мюсюлмани”. 

Коментари: 0