Форумът „Три морета“ ще завърши с приемане на Софийска декларация

Трансграничните проекти ще променят коренно България и региона, смята президентът Румен Радев

Форумът „Три морета“ ще завърши с приемане на Софийска декларация

Снимка: БТА

1256 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Форум Три морета

Иновации, образование и наука, технологии, енергетика и транспорт – това са основните точки, които ще залегнат в т.н. Софийска декларация, която ще бъде приета днес на Шестата среща на върха на форума „Три морета“. Именно тези теми са основните стълбове в програмата на събитието тази година, на което домакин е България. 

По  време на откриването президентът Румен Радев изтъкна, че инициативата продължава да генерира идеи за развитие. Според него трансграничните проекти, които тази година наброяват 90, ще променят коренно региона около България, а и Европа като цяло. Държавният глава определи „Три морета“ като „уникален инструмент, използващ енергията на сътрудничество, който генерира развитие и стойности“. 

Въпреки това налице са дефицити и предизвикателства пред реализацията на проектите. Радев очерта няколко основни въпроса:

Дали използваме достатъчно силни и всеобхватни инструменти за целите си? Дали сме достатъчно отдадени на нашите обещания? Какви са нашите критерии за успех? Как можем да се възползваме от сътрудничеството със съседите и това да бъде взаимно изгодно - тези въпроси постави Румен Радев на форума.

"Високо ценим подкрепата на нашите стратегически партньори – САЩ, Германия и Европейската комисия", каза още Радев. Според него е важно да се постигне синхрон със стратегическия дневен ред на Вашингтон.

Подкрепи Economic.bg