Безработицата във Великобритания скача със 112% към януари

Авиационният сектор, който е най-засегнат от кризата, иска удължаване на държавните стимули

Безработицата във Великобритания скача със 112% към януари

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Броят на хората, които са кандидатствали през януари за обезщетение срещу безработица в Обединеното кралство, са със 112% повече спрямо същия месец на 2021 г. Правителствените данни показват още, че делът на останалите без препитание хора е най-висок при големите летища в страната, предава BBC.

Около 20-те най-големи летища във Великобритания безработицата е нараснала средно със 145%, а при някои от лондонските и в югоизточната част на страната нивата са дори и по-високи, сочат цитираните данни.

Около летище Хийтроу и прилежащите му транспортните връзки (Хейс и Харлингтън) безработицата се е увеличила с 221%, на летище Гатуик и жп гара Кроули - с 224%, а в Станстед (гара Сафрон Уолдън) - с 228%.

Обезпокоителните нива принудиха правителството да предприеме спешни действия, като едно от тях е да отвори учебен център, който да помогне на работещите в Хийтроу да развият нови умения, чрез които да подобрят перспективите си за намиране на работа. Властите се опасяват, че над 30 000 служители от летището могат да загубят работата си до края на пандемията.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че Глобалната работна група за пътуване ще представи доклад на 12 април, в който ще са описани стъпките, с които ще започне поетапното възстановяване на международните пътувания. Към момента обаче, по негова заповед, те са преустановени до 17 май.

„Авиационните общности са едни от най-тежко засегнатите в страната. Именно заради това настоящите програми за освобождаване и облекчаване на бизнес тарифите за летищата трябва да бъдат удължени поне до края на финансовата година“, заяви Карън Дий, главен изпълнителен директор на Асоциацията на летищните оператори.

Депутатите сигнализираха, че с удължаването на ограниченията за пътуване се рискува тези цифри да продължат да се покачват. Те, както и авиационните представители, се надяват бюджетът, който ще представи Риши Сунак на 3 март, да бъде благоприятен и за тях.

„Нашият приоритет през изминалата година беше да защитим възможно най-много работни места, поради което инвестирахме повече от 280 млрд. британски лири за подкрепа на работни места, бизнесите и нашите обществени услуги. Подкрепата ни няма да спре, докато пандемията не отмине“, заяви говорител от Министерството на финансите.

Коментари: 0