Над 3.3 млн. граждани на ЕС ще останат във Великобритания след Brexit

Почти всички пребиваващи на Острова са успели да получат статут на уседналост

Над 3.3 млн. граждани на ЕС ще останат във Великобритания след Brexit

Активисти агитират за удължаване на преходния период за Brexit пред парламента в Лондон на 17 юни 2020 г.

Снимка: БТА

2537 ~ 2 мин. четене
Над 3.3 млн. граждани на ЕС и Европейското икономическо пространство са получили правото да останат във Великобритания след края на преходния период на Brexit, съобщиха от вътрешното министерство, цитирани от "Гардиън". В последната актуализация на схемата за уреждане на статут на ЕС се казва, че 57% от тези хора са получили „статут на уседналост“ (settled status)- терминът за онези, които са успели да докажат, че са в страната от пет или повече години.

Няма точни данни за броя на гражданите на ЕС, които живеят в страната, но предишни оценки сочат, че варират между 3 и 3.8 млн. души.

Данните показват висока степен на получаване на статут, отразявайки желанието на мнозина да останат в страната въпреки Brexit и въпреки безпокойствата, често изразявани за бъдещето им в страната.

Числата идват няколко дни, след като Майкъл Гоув изрази загриженост в Камарата на общините за реципрочните договорености в Европа. Смята се, че 13 от 27-те държави членки планират подобни системи, включително Франция, която следва да започне подобна система за британците, живеещи там, следващия месец.

Най-голям брой граждани на ЕС във Великобритания са от Полша - с 697 000 души, следвани от румънци, италианци, португалци и испанци.

Около 41% от кандидатите са получили предварителен статут на уседналост, предназначен за тези, които са били в страната по-малко от пет години.

От останалите заявления 28 900 са били оттеглени или имат негативни резултати, 14 100 са невалидни, а 900 са отказани. От общите откази 99% са били отказани по причини за допустимост, а 1% (9) са били отказани по съображения за годност, се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи.

Основания за негодност включват у случаи на престъпност.

Гражданите на ЕС, които понастоящем живеят във Великобритания, имат автоматично право да останат в страната след Brexit и имат право до юли догодина да кандидатстват за статут.

По време на преходния период гражданите на ЕС продължават да имат право да се установяват във Великобритания по същия начин, както гражданите на Обединеното кралство все още запазват правото да се преместят и да се установят в друга държава-членка на ЕС. Тези права за свобода на движение произтичат от продължаващото членство на Обединеното кралство в единния пазар.

Бъдещият министър на границите и имиграцията Кевин Фостър каза: „Все още има достатъчно време за кандидатстване преди крайния срок от 30 юни 2021 г. и насърчавам всички, които не са кандидатствали вече, да го направят. кандидатстването е достъпно онлайн и по телефона за тези, които имат въпроси или се нуждаят от помощ при кандидатстване.“

Той каза, че е доволен, че толкова много хора вече са кандидатствали за статут. Като цяло общият брой заявления до 31 май 2020 г. е бил 3 612 400, съобщи правителството.
Подкрепи Economic.bg