Над 4000 деца остават без място в яслите

Сериозен недостиг в детските заведения за най-малките

Над 4000 деца остават без място в яслите

Яслите страдат от сериозен недостиг на места. Над 4000 деца ще останат без място в детските заведения в София, показва справка с електронната система на Столичната община.

След първото класиране 11 хиляди деца се сдобиха с място в детските градини от почти 16 хиляди кандидатстващи. Сега останалите свободни места в детските заведения са 1300, като днес излизат резултатите от четвъртото класиране.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова коментира, че проблемът остава при яслените групи и засяга децата, родени през 2014-2015 г. Тя посочи, че общината вече има конкретни планове, с които да се справи с проблема. Най-натоварените райони по отношение на яслени групи са "Младост", "Триадица", "Овча купел" и "Подуяне".

Недостигът на места за първа, втора и трета група в забавачките обаче е преодолян. В 15 от общо 24-те района на София няма чакащи деца за градински групи. Проблем с местата има само в кварталите „Овча купел“, „Лозенец“ и „Витоша“. „Интересно е, че в големите райони, в които традиционно броят на чакащите е по-голям, няма проблеми с местата в градинските групи“, коментира Фандъкова и допълни, че инвестициите на общината са насочени там, където недостигът е най-голям, предаде Труд.

Вече тече строежът на две детски градини в район „Витоша” - едната е в кв. „Драгалевци”, а другата в „Бояна”. До края на годината ще започне изграждането на 6 нови забавачки и цялостната реконструкция на други две.

Коментари: 0