Близо 600 млн. лв. трябват за справяне с предстоящата COVID вълна

Тези средства могат да бъдат спестени, ако по-голям брой хора в България са ваксинирани

Близо 600 млн. лв. трябват за справяне с предстоящата COVID вълна

Снимка: БТА

1260 ~ 4 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Мерки срещу COVID-19

При най-песимистичния сценарий за следваща вълна от коронавирус ще са необходими около 500-600 млн. лв. за справяне с нея. Те ще се използват за оборудване, осигуряване на медикаменти, тестове, както и плащания за дейността на лечебните заведения. По Оперативна програма „Региони в растеж“ 132 лечебни заведения ще бъдат подпомогнати със 126 млн. лв., за да подготвят адекватно инфраструктурата си. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при представянето на Плана за действие при следваща вълна на пандемията. Той коментира, че тези разходи може да бъдат избегнати, ако достигнем заложените цели по отношение на ваксинационната кампания в страната.

В зависимост от заболеваемостта на 14-дневна база, но и заетостта на леглата в болниците, страната ще преминава през 4 етапа. Те са цветово разделени на няколко зони – зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона. Ако заболеваемостта достигне критични нива, разписани в последната зона, страната преминава в пълен локдаун, като остават да работят само лечебни заведения, аптеки, хранителни магазини и банки. Планът предвижда и локални локдауни по райони, ако има неочакван пик на заболелите в някои области на страната. В тях ще се ограничава движението на хора с цел контрол на разпространението на вируса.

За ваксинираните ще има няколко облекчения. Така например, дори при пълен локдаун, детските градини със 100% имунизиран персонал ще могат да работят, но ще приемат само деца, чиито родители също са имунизирани. Бизнесът със 100% ваксиниран персонал също може да функционира, но ще обслужва отново само ваксинирани клиенти. При най-критичния вариант висшите учебни заведения и училищата няма да допускат ученици и студенти. Обучението ще се осъществява само в електронна среда.

Определените зони

На базата на зоните са определени и ограниченията по отношение на социални, семейни събирания, събития от частен характер, тренировки и спортни събития, културни събития и т.н.

  • Зелена зона – под 100 заразени на 100 хил. население и разкрити легла в болниците до 2500 бр.
  • Оранжева – от 100 до 200 заразени, разкрити легла – от 2500 до 6000 бр.
  • Червена зона – от 200 до 500 заразени, разкрити легла от 6000 до 9000 бр.
  • Тъмночервена – над 500 заразени, разкрити легла над 9000 бр., когато вече здравната система е достигнала своя най-висок пик на натоварване.

Планът разписва конкретни мерки, които здравните заведения ще предприемат, в зависимост от данните за заболеваемостта и преминаването към следващата зона. Планира се болниците да поемат поетапно пациенти, в зависимост от състоянието им. Ще се разкриват и допълнителни легла отново според общата заболеваемост в страната. Планът цели да не се блокира изцяло дейността на болниците, така че да може да се обслужват и други пациенти.

Лечението на болните

Създаден е Единен протокол за лечение на болните от коронавирус от експертна група, сформирана в началото на юни. Той се състои от 2 части – едната отразява международния опит, а втората е създадена на базата на експертна група от 32 съвета. Включва становища за лечение на болни от COVID, но и с придружаващи заболявания, като диабет, сърдечно съдови заболявания, онкологично болни и бременни. По думите на Кацаров коронавирусът не е основното заболяване, а повечетo болни са със съпътстващи заболявания и в рисковата група 60+ години.

Планът предвижда и броя на екипите от Спешна помощ, които ще бъдат необходими да се включат в обслужването на болните. Главният акцент е подобряването на участието на специалисти от извънболничната помощ. Нещо повече – предвижда се личните лекари да следят състоянието на пациентите и да реагират с пренасочване и хоспитализация при нужда.

Осигуряване на медикаменти и лекарства

Мерките по осигуряване на нужните медикаменти за лечение на болестта са разработени в две насоки. Предстои сключването на предварителни договори за доставки на 3 вида моноклонални антитела, които чакат решение за употреба. Те ще бъдат използвани за болни, които са имунокомпрометирани и при които ваксините не се очаква да сработят.

Работи се и по получаване на нови доставки на ремдесивир през есента. Предвижда се да се подсигурят достатъчно нискомолекулни хепарини, кортикостероиди и основни антибиотици. Ще се търсят лекарства с дълъг срок на годност, за да може да не се изхвърлят, а да се ползват за други цели.

Осигуряване на предпазни средства и тестове

По думите на Кацаров в момента страната разполага с достатъчно предпазни средства. Логистиката е отработена и подготвена за осигуряване на допълнителни доставки при необходимост.

По отношение на тестовете страната разполага с 200 хил. бързи тестове, а се предвижда и получаването на още над половин милион. Те ще се използват за тестване на влизащи и излизащи от страната, за да може да се осъществява контрол и да има по-добра картина на заболеваемостта.

По думите на Кацаров заложените критерии в плана ще помогнат и на останалите институции да предвидят мерки за справяне с пандемията, например как да се подпомогне бизнесът, кога да затварят училищата и т.н. Той подчерта, че единственият начин да преодоляване на следващата вълна е ваксинацията.

Подкрепи Economic.bg