Над 5200 зрелостници на поправителен по БЕЛ

Матурата е разделена на три модула

Над 5200 зрелостници на поправителен по БЕЛ

5275 зрелостници днес се явяват на държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието. Изпитният вариант бе изтеглен в 5:30 тази сутрин, като учениците ще разполагат с два астрономически часа за решаването му. 

За първи път матурата по български език и литература е разделена на три модула, които ще се решават от зрелостниците поотделно. За първия модул те ще разполагат с един час. След като приключат, ще трябва да запечатат работите си в специални пликове и да изчакат раздаването на втория модул. 

Учениците ще получат въпросите от втория модул един час след началото на изпита. Ако са готови по-рано с първия, могат да отидат до тоалетна. Те обаче не могат да напускат училището, защото след това няма да ги пуснат обратно.

Възможните комбинации от въпроси за изпита по български език и литература са 11 млн. и има 30 възможни теми за интерпретативно съчинение или есе върху творчеството на 15 български автори. От генерирания вариант стана ясно, че учениците на 41 въпрос ще пишат по тема №1. За нея ще имат 2 астрономически часа.

Припомняме, че тази година на двете задължителни матури имаше общо над 10 000 двойки. Това е най-слабият резултат в историята. 

Коментари: 0