Най-големият и модерен телескоп „Джеймс Уеб“ излетя в космоса в историческа мисия (видео)

Това е най-скъпият орбитален телескоп досега, който може да преосмисли познанието на човечеството за вселената

Най-големият и модерен телескоп „Джеймс Уеб“ излетя в космоса в историческа мисия (видео)
1 Видео

Снимка: БТА

2312 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ракетата Ariane 5 изведе в космоса най-големия, скъпия и модерен орбитален телескоп, създаван някога от човечеството – „Джеймс Уеб“. Очакванията са той да бъде водещата космическа обсерватория на НАСА през следващото десетилетие и да внесе допълнителна яснота в продължаващото търсене на живот извън Земята.

Според първоначалния план на проекта, започнат през 1989 г., най-големият и мощен космически телескоп „Джеймс Уеб“ трябваше да бъде изстрелян в откритото пространство в началото на 2000 г. Забавяне на изпълнението, а и свиване на бюджета, създадоха проблеми по пътя. Проектирането на „Джеймс Уеб“ в крайна сметка отне 30 години, а вложените в него средства са около 10 млрд. долара. Факторите са забавянето са множество, сред които редица технически предизвикателства. А пандемията допринесе допълнително за отлагането. 

Изстрелването на телескопа бе обща мисия на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Той бе изпратен в орбита от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана. По изчисления на CNN хиляди учени, техници и инженери от 14 страни са прекарали 40 милиона часа в изграждането на телескопа. Той е кръстен на един от архитектите на мисиите Apollo до Луната и е наследник на телескопа „Хъбъл“.

„Джеймс Уеб“ притежава 18 шестоъгълни огледала, направени от добре понасящия разликите в температурите в космоса берилий. Той е покрит със злато, тъй като благородният метал отразява много добре инфрачервените вълни на спектъра.

Това е най-голямото огледало, което НАСА някога е създавала, обясни агенцията. Именно размерът му обаче създаде уникален проблем. То бе толкова голямо, че не можеше да се побере в ракетата. Така екипът на НАСА проектира телескопа като серия от движещи се части, които могат да се сгъват в стил оригами и да се поберат в пространство от 5 метра, в готовност за изстрелване.

Освен това новият модерен телескоп има резервни системи, защото няма да може да бъде ремонтиран. Целта е да работи поне десет години с опция да бъде ползван 40.

Какво ще види „Джеймс Уеб“

Телескопът ще изследва явления и обекти от всяка фаза на космическата история, включително първите сияния след Големия взрив, създал нашата вселена, както и формирането на галактиките, звездите и планетите, които я изпълват днес. Неговите възможности ще позволят на обсерваторията да отговори на въпроси за нашата собствена слънчева система и да изследва слаби сигнали от първите галактики, образувани преди 13.5 млрд. години.

Телескопът ще надникне в самите атмосфери на екзопланети, някои от които са потенциално обитаеми. Очаква се, че може да намери и доказателства за живот извън Земята – включвайки се в продължаващото търсене на такъв.

Кога да очакваме първите снимки

След изстрелването днес обсерваторията ще пътува около месец, докато достигне орбита на около 1.6 милиона километра от Земята. След това ще премине през период на пускане в експлоатация в космоса, който продължава шест месеца. Това включва охлаждане на инструментите, подравняване и калибриране. Всички инструменти ще преминат през процес на проверка, за да се види как функционират.

След това телескопът ще започне да събира данни и първите изображения ще бъдат факт по-късно през 2022 г.

Подкрепи Economic.bg