Най-голямата сделка в технологичния сектор ще разбърка бизнеса с чипове

Заедно Broadcom и Qualcomm биха се наредили по-близо до втория най-голям производител на чипове Samsung

Най-голямата сделка в технологичния сектор ще разбърка бизнеса с чипове

Снимка: Pixabay

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Предложението на Broadcom да придобие Qualcomm може да доведе до огромни последици за бизнеса с чипове като цяло. По всичко личи, че комбинираното дружество, което би се родило от сделката помежду им, ще пренареди пазара. 

Както Economic.bg вече писа, офертата е на стойност 103 млрд. долара (заедно с дълга 130 млрд. долара) и ако поглъщането стане факт, това ще се окаже най-голямата сделка в технологичния сектор досега. Новата компания би заела трето място по пазарен дял в световната индустрия на полупроводници.

Както става ясно от диаграмата на Statista по-долу, в момента то принадлежи на Qualcomm, чиято преднина пред четвъртия в класацията обаче е едва 0.3%. Broadcom, от своя страна, е на пета позиция с 3.9% пазарен дял.

Ако двете компании се обединят, дружеството помежду им ще грабне общо 8.4% пазарен дял. Вижда се, че Broadcom и Qualcomm няма да достигнат лидерите Samsung (11.8%)  и Intel (15.9%), но със сигурност заедно ще са много по-близо до тях.

Основната дейност на Qualcomm е концентрирана в проектирането на чипове за смартфони, които да се свързват с клетъчните мрежи, докато голяма част от бизнеса на Broadcom се базира на разработването на чип-базирани Wi-Fi и Bluetooth радиостанции.

По думите на изпълнителния директор на Broadcom Хок Тан „Тази сделка ще позиционира обединената компания като глобален комуникационен лидер с впечатляващо портфолио от технологии и продукти“, пише Business Insider.

Междувременно Qualcomm не крие амбициите си за навлизане в нова бизнес ниша – на автомобилните иновации. След бурното десетилетие, в което смартфоните бяха център на внимание, сега компанията вижда ново поле за развитие именно в разработването на системи за превозни средства, в това число безпилотни.

Свидетелство за бъдещите планове на Qualcomm в областта са опитите ѝ да придобие един от големите играчи, произвеждащи автомобилни чипове – NXP Semiconductors NV, за 38 млрд. долара.

Анализаторите очакват с нетърпение финализирането както на тази сделка, така и на развитието по офертата на Broadcom към Qualcomm. Всичко това ще доведе до пренареждане на пазара, а и е явно свидетелство за предстоящите промени в сектора. 

Коментари: 0