Най-голямата в света диамантена мина затваря

Тя е известна със своите розови диаманти

Най-голямата в света диамантена мина затваря

Снимка: Pexels

5010 ~ 2 мин. четене
Най-голямата в света диамантена мина, известна предимно с едни от най-желаните розови и червени скъпоценни камъни, затваря. Тя принадлежи на групата Rio Tinto от почти две десетилетия. Конкуренти от Русия до Канада се надяват, че могат да помогнат за обръщане на тренда в затруднената индустрия.

Мината на Rio Tinto в Аргайл, Западна Австралия, трансформира сектора от 1983 г., когато започва да доставя скъпоценни камъни. RBC Capital Markets и Panmure Gordon са сред брокерите, банките и конкурентите, които прогнозират, че затварянето може да даде начало на повишение на цените, които падат от 2011 г. насам, пише Блумбърг.

Производството в Аргайл, която се намира на около 2600 км североизточно от столицата на щата Пърт, е планирано да приключи преди края на годината, когато приключат доставките на икономически жизнеспособни камъни, каза Арно Сойрат, ръководител за търговията с мед и диаманти в Rio Tinto.

"В края на 2020 г. ще спрем дейностите и ще започнем рехабилитацията на обекта", допълни той.

Мината Аргайл е най-известна като източник на около 90% от световноизвестните розови диаманти - с цвят на камъните от роза до магента, които имат някои от най-високите цени в сектора. Макар че привличат най-голямо внимание, розовите камъни представляват по-малко от 0.01% от общата продукция на рудника.

Повече от три четвърти от продукцията на Argyle се състои от кафяви диаманти с по-ниска стойност, а общата продукция на мината е средно между $15 - $25 за карат, оценена през 2017 г. от Canaccord Genuity Group Inc. средната цена, реализирана миналата година от De Beers.

Мината е и най-големият производител на диаманти по обем и това я поставя в центъра на глобалното свръхпредлагане. Натрупването на евтини и дребни диаманти е факт при почти всички минни компании и прави все по-труден за индустрията бизнеса с рязане, полиране и съответно - държи печалбите ниски. През декември някои от клиентите на Rio отказаха да купуват по-евтини камъни, докато De Beers беше принудена да намали някои цени и да предложи отстъпки на купувачите.

Около 21 милиона карата годишно fj световното производство на диаманти, включително - около 14 милиона годишно от Argyle, са планирани да излязат от пазара до 2023 г. - обем, който само отчасти ще се компенсира от добавянето на нови мини, според данни на руската Alrosa PJSC, най-големият производител на диаманти в света. Недостигът между годишното търсене и предлагането може да бъде между 11 милиона и 35 милиона карата до 2023 г., се казва в презентация от миналия месец.

"По отношение на розовите диаманти, въздействието ще бъде още по-драматично заради затварянето на Argyle. "Можете да си представите, че ще се прилагат законите на търсенето и предлагането и можете да си представите какъв ще бъде ефектът върху тези много редки розови, червени, сини и лилави диаманти."

Цените на розовите диаманти са поскъпнали 4 пъти за последните 10 години, сочи статистиката. А австралийската мина има в запаси още около 150 бройки с добро качество.
Коментари: 0