Най-натовареното летище в света отчете спад на пътниците си за първи път от 28 години

Пътническият трафик през първото тримесечие на годината вероятно ще бъде повлиян от коронавируса

Най-натовареното летище в света отчете спад на пътниците си за първи път от 28 години

Снимка: Wikipedia

Най-натовареното летище в света (международно летище Дубай) посрещна 86.4 млн. пътници през 2019 г., което е спад от 3.1% спрямо година по-рано. Според говорител на аеропорта това се случва за първи път от 1991 г. насам, пише Reuters.

Главният изпълнителен директор на летището Пол Грифитс смята, че понижението в броя на пътниците, преминали през летището, се дължи на временното затваряне на една от пистите, сривът на индийската авиокомпания Jet Airways и заземяването на Boeing (BA.N) 737 MAX. Летището загуби приблизително 3.2 милиона пътници вследствие на това”, каза той.

И 2018 г. не беше една от най-добрите години за летището в Дубай. Това беше годината, когато се очакваше да има двуцифрен растеж в пътникопотока, но беше отчетено едва 1%. Кацанията и излитанията на самолети намаляха с 8.6% до 373 261 през 2019 г., докато средният брой пътници на полет се увеличи с 5.8% до 239.

Пътническият трафик през първото тримесечие на новата година вероятно ще бъде повлиян негативно от „избухването“ на коронавируса в Китай. Което доведе до ограничаване на пътуванията до най-голямата икономика в света. Обединените арабски емирства спряха всички пътнически полети от и до Китай от 5 февруари, припомня, Reuters.

Коментари: 0