Най-предпочитаните червени сортове у нас са Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд и Сира
\"Вила Ямбол\" ги включи в най-новата си серия KABILE

Пазарните проучвания сочат, че в последните три години сортът Сира е все по-търсен и популярен у нас. Българинът не просто харесва Сира, но търси качествени вина от нея. И ако допреди няколко години сортът бе непознат, днес е четвъртият най-разпознаваем след Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.
Едно от най-новите вина от този сорт е от серията KABILE на „Вила Ямбол“. Родният производител лансира серията през пролетта, а от няколко седмици и най-новото червено вино е на пазара. То е реколта 2016 г. и официалният му дебют пред винолюбителите ще бъде по време на тазгодишното издание Divino.Taste в София (17-19 ноември) на щанда на „Вила Ямбол“. Да се създаде качествена българска Сира изисква време, тъй като сортът е придирчив към климатичните условия – цъфти сравнително рано, узрява рано и има нужда от точно определено количество топлина.
KABILE Сира се отличава като ароматно и комплексно вино, с гладка и мека структура. Цветът е типичен за сорта - тъмнорубинен с пурпурна дълбочина. Досега серията KABILE на „Вила Ямбол“ включваше пет вина: в бялата гама Шардоне, Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира, червено Мерло и Каберне Совиньон и червено от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон. Именно KABILE Мавруд и Каберне Совиньон спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас. На “Световното за вино” или Concours Mondial de Bruxelles този купаж се прибра със златно отличие, а със сребро оцениха розето в серията.
На тазгодишната Винария със "Златен Ритон" като най-добро бяло вино се отличи KABILE Шардоне и Совиньон блан, реколта 2016, а със злато си тръгнаха KABILE Мавруд и Каберне совиньон, KABILE Мерло и Каберне совиньон.
Серията KABILE е вдъхновена от легендата за античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино. Градът и напитката сa били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейния лик е на етикета на вината с тази марка. „Искахме да изчакаме лозята да достигнат най-добрата си форма, докато предложим на пазара една наистина качествена Сира. Освен, че се получи много вкусно и балансирано вино, подходящо за специалните моменти и вечери с любимите хора, това е продукт и с добър потенциал за стареене. Освен най-характерното от сорта, вложихме всичките си усилия да вкараме и най-доброто от региона, т.е. нашата Сира да има определена типичност“, споделиха от екипа на „Вила Ямбол“.
Сира е единственият сред класическите червени сортове, който можете да срещнете с две приети имена - Сира (Syrah) и Шираз (Shiraz). Родината му е Северна Рона във Франция. В Австралия, където Сира е наречена Шираз, винопроизводителите твърдят, че използват оригиналното име на сорта, водени от легендата, че той произхожда от древен персийски град на име Шираз. На Стария континент от него се правят прочутите вина Hermitage и Chatrauneuf-du-Pape от долината на Рона. И една интересна подробност – Сира се приема като един от най-мъжествените сортове тъй като дава вина с добър потенциал за отлежаване, които отлично се комбинират с пури.