Най-предпочитаните квартали на София

Вижте къде са най-скъпи цените на имотите

Най-предпочитаните квартали на София

Снимка: Стоян Йотов

5502 ~ 2 мин. четене

Най-предпочитаните квартали на София представляват малки, защитени от суматохата оазиси в сърцето на града. Тъй като предлагат рядка комбинация от удобство и спокойствие, жилищните имоти на територията им се търгуват на висока цена. В това отношение, Докторската градина е най-скъпият квартал на София, следван от Идеалният център и кварталите Иван Вазов и Изток.

Приложената инфографика е изготвена въз основа на вътрешни данни на софийската агенция за недвижими имоти First Estates и цели да ориентира потенциалния купувач на жилище в София в актуалния ценови пейзаж. Разгръщането на темата за недвижимата собственост под формата на грабващо визуално съдържание е нов и иновативен подход, подет от агенцията за достигане на нови клиенти.   

Ползваната статистика обхваща южните и югозападни части на София, които First Estates определя като по-престижни и търсени, на фона на целия град. За всеки квартал е дадена средната покупна цена за квадратен метър, плюс характеристика на предлагания от него лайфстайл и обща естетика.

Докторската градина е най-скъпият квартал и съответно заема челно място, заради елитната си локация – разположен сред важни административни сгради и красиви архитектурни паметници, и спокойствието на тихите улички и малкия, наскоро реновиран, парк. За сравнение, квартал Иван Вазов разполага с истински, огромен градски парк, но предлага характерната архитектура и качество на новото строителство и е малко по-отдалечен от централните градски локации. Квартал Изток, от своя страна, граничи с Борисовата градина, но не е съвсем изолиран от основния булевард „Цариградско шосе“.

Колкото и уютен да е жилищният квартал, с отдалечаването от градския център пада и цената на жилищната собственост там. Това е валидно, въпреки наличното софийско метро, улеснило сериозно придвижването из града.

Възможността за живот в полите на Витоша остава истинско предимство на столицата, но и е съпроводена от различни неудобства, като ежедневното ползване на личен транспорт, осигуряването на индивидуална система за отопление, грижата за проходимостта на прилежащите пътища през зимата. Поради тази причина, цените в тази част се движат диапазона между 883 и 652 евро за кв. м. (Горна баня – 485 евро за кв. м.).


Подкрепи Economic.bg