Най-застрашените от изчезване места

До 2050 г. тях може да ги няма

Най-застрашените от изчезване места

Снимка: flickr

Заради климатичните промени, повишаващите се океански нива и човешките дейности, следващите поколения може да нямат възможността да видят голяма част от невероятните места на Земята, тъй като ще изчезнат. От 19 век досега индустриализацията е довела до нарастване на нивата на Световния океан с 2 милиметра годишно. Звучи като незначително увеличение, но с времето се превръща във все по-сериозен проблем. Като резултат, океаните ще наводнят голям брой острови и континентални крайбрежни зони, пише Youramazingplaces.

Вижте кои са най-застрашените от изчезване места:

 7. Бангладеш, Южна Азия

Бангладеш се намира в делтата на реките Ганг и Брахмапутра. Глобалното затопляне може да бъде фатално за тази страна и да погълне 50% от нейната територия, ако равнището на реките се повиши само с 1 метър.

6. Тадж Махал, Индия

Този симетричен шедьовър, датиращ преди няколко века, е нов в списъка. Поради голямото си тегло си и липсата на структурна цялост, Тадж Махал е застрашен от разпадане.

5. Сейшелите, Африка

Сейшелите е островна група от 115 острова, които са застрашени от потъване и наводнение.

4. Холандия

В своята история Холандия е позната с правото за отнемане на земя и изграждането на язовири. Оказва се, че страната може да загуби част от територията си в следващия век.

3. Ледниковия национален парк в американския щат Монтана

С нарастването на температурите ледниците в националния парк бавно се топят. Те наамляват и това засяга цялата област и съпътстващата я екосистема.

2. Венеция, Италия

Венеция е технически архипелаг, формиран от повече от 100 острова, свързани чрез мостове и канали. Учените отдавна знаят, че "плаващият град" потъва, но ново изследване показва, че това се случва много по-бързо от изчисленото преди.

1. Малдивите

Малдивите е островна държава с най-малакта надморска височина. Най-високата точка е 2,3 метра, а средната е около 1,5 метра. Ако нивото на световния океан продължи да расте, Малдивите ще станат първата страна, която ще бъде погълната от океана по време на глобалното затопляне.

Коментари: 0