„Студеният полъх“ няма да подмине българската икономика

Отрицателните лихви не могат да решат икономическите проблеми, трябват реформи

Георги Ангелов, старши икономист:

„Студеният полъх“ няма да подмине българската икономика

Снимка: Screenshot/Nova tv

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева
Промените в Западна Европа, които в момента се наблюдават, все още не са навлезли в България, поне до сегашния икономически цикъл. При предишния, 2007-2008 г., си спомняме какви растежи на цените на имотите имаше. Те бяха много по-високи от растежа на доходите и затова последва големият срив след това. При сегашния цикъл нямаме все още такова развитие. Всъщност, икономиката се развива добре. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист в Института "Отворено общество", по време на годишната конференция на Национално сдружение недвижими имоти.

Георги Ангелов защити тезата си, че България е с много добри икономически показатели, като заяви: „За България имаме повишение на прогнозите за икономическото развитие. Всъщност, тази година Международният валутен фонд и Европейската централна банка повишиха прогнозите за икономическото развитие на България. Тоест, въпреки че в цяла Европа има забавяне и сваляне на прогнозите, в България имаме повишение и най-вероятно тази година ще е една от най-добрите за последното десетилетие“.

Старши икономистът дори заяви, че размерът на брутния вътрешен продукт ще достигне и дори ще премине 60 млрд. евро тази година. „Ниво, което не сме имали никога. Имаме и най-ниската безработица от 30 години насам. Нещо, което също е показател и което също вдига цената на труда и съответно дава възможност на повече хора да си закупят жилище“, каза Ангелов. Според него тези компоненти от икономиката показват положителното ѝ развитие. „В момента се намираме в най-добрите възможни времена. Разбира се, най-добрите възможни времена не продължават твърде дълго. Но и от гледна точка на купувачите на недвижимите имоти сега е златно време“, добавя той.

„От гледна точка на България ипотечен кредит с лихва от 3% при инфлация от 3%, реално означава, че имаме отрицателна лихва по ипотеката. Тоест, един човек, който вземе ипотека, реално не плаща нищо. Да не говорим за увеличението на заплатите през последните години. Това облекчава купувачите на жилища“, смята Георги Ангелов.

Въпреки плюсовете, които той отбеляза, според него тези добри условия са нож с две остриета. „Подобна ситуация е стимул за нерационално поведение и от страна на купувачите, които не си купуват само едно жилище за тях да си живеят в него. А второ, трето, четвърто, което да дават под наем или за Airbnb. Тоест развива се и спекулативен пазар“, смята икономистът.

Той е на мнение, че макар все още да не присъства като негативен ефект в България, реалните отрицателни лихви ще доведат до нерационално поведение от страна на купувачите. "При отрицателна реална лихва по ипотеките няма как да не възникне това нерационално търсене и ние го виждаме вече в данните от статистиките за ипотечните кредити. Като изключим лошите кредити, редовните растат с най-висок темп от 10 години насам. Говорим за растеж от 18-19% годишно“, каза той.

По отношение развитието на икономиката на България през следващата година, Ангелов смята, че „студеният полъх“ от ЕС, който е знак за забавяне, ще се отрази и на нас. „Прогнозите за следващата година за България сочат забавяне на икономическия растеж. Имаме Brexit, за него вчера беше договорена някаква сделка, но така или иначе вече Brexit се случва. Една страна напуска Европейския съюз, а вчера президентът Тръмп наложи мита върху европейската икономика за над 7 млрд. евро. Тоест, протекционизмът, търговските бариери нарастват. Съответно това от своя страна ще засегне и българската икономика“, категоричен е старши икономистът.

Според него политиката на централните банки да поддържат отрицателни лихви, която по своята същност трябва да бъде краткосрочна политика, продължава толкова много години, тъй като се е доказало, че икономиките в Европа трудно могат да се оправят сами. "Вече десетилетия се оказва, че са нужни още и още още мерки за стимулиране на икономиката, защото тя сама не може да се оправи. Включително и американската икономика, която има бюджетен дефицит от 1 трлн. долара годишно и въпреки това се наложи Федералният резерв да намали лихвите. Защото и американската икономика дори не е толкова силна, колкото всички мислехме. За европейската ситуацията е още по-тежка“, казва Ангелов.

В заключение на своето изказване, той изрази мнение, че монетарната политика не е със силните. „Ако една икономика структурно не е толкова иновативна и няма възможност за растеж, монетарната политика не може да реши този проблем. Затова наистина повече трябва да се насочим към реформи, които стимулират дългосрочен растеж, а не само към краткосрочно подпомагане с фискални или монетарни методи“, каза той.
Коментари: 0