Нанков: Приел съм въвеждането на тол системата като лична кауза

Регионалният министър информира, че до 21 декември ще спрат всички ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа заради празниците

Нанков: Приел съм въвеждането на тол системата като лична кауза

Снимка: Economic.bg

760 ~ 1 мин. четене
Въвеждането на тол системата съм приел като моя лична кауза, защото чрез нея се прилага по-справедлив модел на таксуване, а и ще се генерира финансов ресурс за подобряване на пътната инфраструктура. Това коментира регионалният министър Николай Нанков в интервю за 24 часа. Той допълва, че изграждането на системата се бави заради обжалване през ВАС от двама от отпадналите кандидати за изпълнител.

Според него, ако решението на съда е в полза на изграждането на системата, при подписване на договор с изпълнител тя може да заработи до 7 месеца след това. Очакваните приходи от системата са за над 1 млрд. лв. годишно. 

Според Нанков с въвеждането на тол системата ще се повиши и безопасността при пътуванията, тъй като ще бъде изградена мрежа от камери, които ще бъдат свързани директно със системата на МВР. В реално време ще могат да бъдат установени нарушения и средна скорост, която развиват колите по магистралата.

Регионалният министър обясни още, че до 21 декември ще спрат всички ремонтни дейности по пътищата. 3000 машини са в готовност за работа при снеговалежи и за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Министърът обобщава, че за 2018 г. приоритет е изграждането на инфраструктурата на Северна България и в частност доизграждането на магистрала „Хемус“. Той заяви, че за следващата година са планирани в строителство още 75 км – от Ябланица до Боаза, от Боаза до пътя Ловеч – Плевен и участъка Белокопитово – Буховци.
Подкрепи Economic.bg