НАП ще се свърже със 189 българи, засегнати от кибератаката

Няма необходимост близо 4 млн. души да сменят личните си карти, казват от приходната агенция

НАП ще се свърже със 189 българи, засегнати от кибератаката

Снимка: Economic.bg

5388 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Национална агенция за приходите (НАП) ще се свърже със 189 граждани, засегнати от незаконно разпространените публично данни, тъй като за тях е разпространена най-много информация, включваща имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта.

От приходната агенция посочват, че за тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат уведомени персонално по телефон или имейл.

Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти, категорични са от НАП. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на агенцията до края на деня.

Приложението за проверка на незаконно разпространените лични данни ще работи с ЕГН, а резултатите от проверката ще бъдат изпратени на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще бъде еднократна и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Все още няма информация кога ще бъде пуснато приложението.

В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.
Подкрепи Economic.bg