НАП вече възстановява забравен ПИК по телефона

Потребителите с ПИК, които до момента са имали възможност само да правят справки, вече ще могат онлайн да разширят обхвата на е-услугите

НАП вече възстановява забравен ПИК по телефона

Снимка: Economic.bg/Архив

7464 ~ 2 мин. четене

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция- 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина. След това трябва да изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, под меню 3 – „Забравен ПИК“, съобщават от НАП. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК.

След свързване с консултант от Информационния център и след надеждна идентификация, клиентът ще получи временен ПИК. С него той ще може да влезе в е-услугите на НАП, да въведе нов код и да го потвърди. На имейл адреса си потребителят ще получи линк за активация на въведения от него код, с който ще може да ползва пълния обем електрони услуги, предоставяни от НАП.

В случай, че потребителят няма достъп до електронния си адрес, посочен при издаването на ПИК, то той трябва да попълни и подаде заявление за получаване на нов код в офис на НАП.

Потребителите с персонален идентификационен код от НАП, които до момента са имали възможност само да правят справки, вече ще могат онлайн да разширят обхвата на е-услугите с ПИК, които ползват, без да ходят до офис на приходната администрация. Така те ще могат да подават декларации, документи и заявления онлайн.

Към момента близо 860 000 граждани имат активен ПИК, като от обявяване на извънредното положение на 13 март до момента издадените нови персонални идентификационни кодове са 17 345.  С идентификационния код могат да се ползват, както е-услугите на агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравно-осигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини, сред които и Столична.

Подкрепи Economic.bg